.

.

fredag 25 november 2011

En refusering att starta helgen med

och det går undan den här gången. Snart räcker det inte att ta fram tequila och salt till citronerna längre. Nej, här kan det behövas förstärkning!Nu när manuset är 1000 gånger bättre än förra gången när jag skickade in det till förlag, så verkar det ändå mycket lättare att refusera det. Skumt! Ännu en refusering där man framhåller att manuset inte passar in i förlagets begränsade utgivning. Lite måste man ju undra vilken typ av bok som passar. Teoretiskt borde det väl vara en som är tillräckligt bra, oavsett genre. Det är tungt när man inte ens vet om manuset blir läst. Nåja, om man skickar sitt manus till förlag, så får man också snällt finna sig i att vara helt utlämnat till deras godtycklighet. Så man flyter omkring i förlagsvärlden utan att veta hur manuset uppfattas av dem som tar emot det. Någon typ av respons skulle uppskatas enormt mycket. Och man får kämpa hårt för varje refusering man får, med att hålla kvar tron på att manuset faktiskt håller, trots allt. Och jag tror fortfarande. För jag tror inte att förlagen är gudar som har makten och kunskapen att bedöma alla manus på ett totalt felfritt sätt, för om de skulle ha det, så skulle ju alla deras böcker vara bästsäljare och de skulle aldrig missa ett manus som sedan blir en bästsäljare på annat förlag. Därför tror jag inte på att ge upp. Den som alltid  reser sig upp ännu en gång, kan inte misslyckas!


Fast nu finns det viktigare saker att fundera på. Det är fredag och vi behöver dansa. Det är helg och det svänger ju, nu kör vi så det ryker!! :D

15 kommentarer:

 1. Jag tror att förlagen framöver kommer tvingas att ge mer personliga omdömen till alla som frågar om det. Ju enklare det är att nå marknader även med en egenutgiven bok, desto mer press blir det på de etablerade förlagen. Standardfrasen att de inte tror att det passar i deras utgivning är ju bara svepskäl. Det är kontakter som gäller, det är min fasta övertygelse.

  SvaraRadera
 2. Som jag sa till Malin så tror jag att det ofta handlar om att inte ta in en författare som konkurrerar med en som de redan har på förlaget. Det är en komplimang, på ett sätt ;-)

  Har ett inlägg idag som jag tror passar dig också :-D

  Kramar <3<3<3

  SvaraRadera
 3. Raraste - vad var det jag sa om refuseringsFREDAGAR!?

  OM förlagen kunde ge lite mer än standardrefusreingar skulle de inte bli så "dränkta" av manus som de nu blir. För OM man fick veta vad som "felar" skulle man göra något åt "felen" och begränsa sina utskick om de kunde tala om varför det inte passar in i deras utgivning. Inte skulle jag skicka manus dit 2 - 3 ggr i rad om jag bara fick veta. Eller?

  Dansa på nu så hakar jag oxå på - vänta bara:-)

  Stora kramar

  SvaraRadera
 4. vad synd med refuseringen, men låt dig inte nedslås av det. Huvudsaken att du tror på dig själv så kommer du att orka resa dig så många gånger som behövs för att slutligen Vinna! :) Jag håller med du, inte är allt som ges ut perfekt. Och det gav mig just en tanke som jag måste delge "chez Moi". :D Ha en härlig helg!!!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det är intressant vad Ebba skriver.
  Om förlagen ansträngde sig lite mer, då skulle agnarna sållas från vetet och de manus som kom in bli bättre och bättre, eller hur?
  Nu vet man inte om manuset var uruselt, eller riktigt bra, men det finns inte plats i utgivningen just nu.

  Och man kan grubbla sig fördärvad på vad "passar inte i vår utgivning" eller "hittar inte plats i vår utgivning" betyder. "med hänvisning till begränsat titelutrymme", var den senaste refuseringen jag fick.

  Stå på dig, Anneli!

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gärna vilja veta lite mer om din bok, genre, historia osv. Var avslöjar du det? Det som inte dödar en, stärker en, eller vad är det man brukar säga? Dont give up, dont give in, så ska du se att din bok snart är antagen! Ha en mysig helg!

  SvaraRadera
 7. Kämpa vidare! Du kommer att hitta ett förlag som passar dig och ditt manus. Det kan ta tid - och förlag springer ibland i flock och letar trender. Tro på dig själv och fortsätt skicka in ditt manus! Kram

  SvaraRadera
 8. Ebba har en jättebra poäng där tycker jag. Om jag vet att förlaget X inte vill ha just den här sortens manus, ja då skickar jag inga fler manus dit och de får bättre tid att ägna sig åt de manus som faktiskt passar deras utgivning. Men det kanske kommer...

  Så himla tråkigt att få besked så här innan helgen. Hoppas det inte förtar din helgkänsla så du kan dansa loss ändå. :)

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Hanna:
  Hela branschen befinner sig i förvandling och det gäller nog för förlagen att hänga med. Jag tror dessutom att du har rätt i det nog oftast är ett svepskäl att manuset inte skulle passa deras utgivning. Ett bra manus är ett bra manus. Att det är mycket lättare att bli publicerad om man är känd eller om man har kontakter, råder det väl heller ingen tvekan om. Tyvärr! Trots det så kan man ju inte sluta hoppas på att ett bra manus ska kunna nå fram på något sätt.

  Pennelina:
  Så är det säkert. Man kan ju hoppas att det är det som är anledningen till refuseringen :)

  Då ska jag genast titta in hos dig!

  Kramar!

  Ebba:
  Det verkar som om du har rätt, fast det är ett tråkigt sätt att börja helgen på för oss som får dem.

  Du har helt rätt. Det kan ju inte gagna någon om de aspirerande författarna inte får hjälp på vägen. Sedan tror jag nog att Hanna har rätt i att det oftast är ett svepskäl att det inte passar in i deras utgivning.

  Kramar!

  Katarina:
  Det är supertråkigt! Men det är som det är och det är bara att kämpa vidare :)

  Ha en riktigt skön helg du också!

  Monika:
  Tack snälla du!
  Jag tror också som Ebba. Förlagen måste vara duktiga på att läsa och skapa sig en snabb uppfattning om ett manus. Det borde inte ta så oändligt mycket tid för dem att då också ge en kort respons på vilka svagheter respektive styrkor manuset har. Då skulle de säkert också få fler manus som är bättre.

  Jag funderar inte så mycket på vad de menar eftersom jag tror att det mest är ett svepskäl. Något måste de ju säga.

  Vi får stå på oss tillsammans! :)

  Lovable:
  Jag tycker att det är svårt att bestämma genre. Det är en roman om en ett tragiskt livsöde. Men också om hopp och styrka. Jag började skriva den när vi bodde ett år på Mallorca för 2 1/2 år sedan. Sedan vilade den ett tag när vi kom hem innan jag tog tag i den igen. Jag har inte avslöjat så mycket, men det kanske kan bli ett eget inlägg :)

  Jag ger aldrig upp, det finns inte på kartan för mig :D

  Ha en riktigt skön helg du också!

  SvaraRadera
 10. Eva:
  Tack snälla du för dina mycket uppmuntrande ord!
  Jag tänker kämpa vidare och jag ger inte upp. Det är inte lätt att hitta rätt i förlagsdjungeln men någonstans finns det säkert en stig som leder mig rätt :)
  Kram!

  Nina:
  Jag tror också att Ebba har rätt i det. Fast jag tror ju att det oftast är ett svepskäl att det inte passar in i deras utgivning, så därför behöver de nog ge en lite mer utförlig förklaring för att hjälpa de aspirerande författarna att hitta rätt förlag och för att slippa få manus som inte passar dem. Sedan är väl ett bra manus ett bra manus i alla lägen? Eller?

  Det är trist att börja helgen med en refusering, men jag tänker dansa loss i alla fall :D

  Ha en riktigt skön helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Men visst är det så! Oftast ligger ödet i händerna på EN person, en persons åsikt...hamnar det hos fel person är det kört...

  SvaraRadera
 12. Så tråkigt med ännu en refusering och på en fredag och allt! Jag har faktiskt funderat lite över det, skickar du det redigerade manuset till samma förlag igen? kan det då kanske vara så att de tyckte att den inte passade in i deras genre och att det därför gick snabbare att refusera. Eller skickar du det till nya förlag?

  Kramar till dig, det kommer en dag ska du se!

  SvaraRadera
 13. Tappa inte tron! Jag blev refuserad av alla, som de flesta andra, men det går ju att ge ut själv! Och skriva fler... Lycka till!

  SvaraRadera
 14. Jag är så glad att jag hoppade över förlagsbiten, för det gör att jag kan sitta med min bok och faktiskt tro att den är skitbra. Ingen har ju nobbat den! Smart tänkt, va? ;)

  Jag tror säkert att din bok är jättebra och jag köper den pronto om du ger ut den själv!!!!

  Varm och stöttande peppkram!!!

  SvaraRadera
 15. Trillingnöten:
  Absolut, och alla kan ju inte gilla allt! :)

  Perny:
  Tack snälla du!
  Det är supertrist med refusering! Jag skickar till några av förlagen som jag skickade till förra gången, men det är stora förlag som ger ut alla typer av genrer. De som har refuserat nu är ett av de stora förlagen och två nya förlag.
  Kram!

  Duktiga Tjejen:
  Tack snälla du!
  Jag tänker inte tappa tron. Det finns många vägar att ta sig fram på :)

  Joanna:
  Tack gulliga du!
  Du är både smart och modig :) Jag har funderat både hit och dit med hur jag ska gå till väga med min bok. Nu valde jag att låta förlagen få en chans till. Men utgiven ska den bli, på ett eller annat sätt :)

  Det känns skönt att ha en köpare, det räcker för att få mod att ta saken i egna händer om det behövs :)
  Kramar!

  SvaraRadera