.

.

fredag 10 december 2010

När man svävar fritt i fantasin

Book on grass

"Undan för undan styrs rörelserna allt mindre av viljan och han grips av en lätt eufori, så att armarna svänger lika exakt och välavvägt som om det gick automatiskt, utan att grubbla eller fundera, medan lien liksom sköter sig själv och han njuter av att förlora sig i kroppsarbetet till den grad att glädjen över att uträtta något som helt överskuggar alla viljeyttringar.
Likadant är det med många av våra lyckligaste stunder i livet. När man svävar fritt i fantasin och slipper tyngas av beslut eller tyckanden, iakttar man sitt eget agerande som om det var någon annans, men är ändå full av beundran inför det överraskande fina resultatet. Varför skulle jag annars sitta här och skriva en sådan patetisk dagbok om en åldrande portvakterskas vardag, om inte själva skrivprocessen påminde om att kunna slå med lie? När det skrivna tar gestalt och börjar leva sitt eget liv, när jag som genom ett trollslag ser meningar formuleras, helt omedvetet på papperet och präntas ner rad för rad utan min medverkan, så att jag lär mig sådant som jag varken visste eller trodde mig vilja veta, då gläds jag åt denna smärtfria förlossning, att det går så oväntat naturligt, gläds åt att bara låta pennan löpa, låta mig ledas och föras vidare utan minsta ansträngning och utan att veta vart det bär hän, lycklig och uppriktigt förvånad.
I detta närmast extatiska tillstånd av total närvaro och kontakt med mitt innersta väsen, glömmer jag mig själv och får uppleva det inre lugnet och friden i att vara åskådare."

Utdag ur Igelkottens elegans av Muriel Barbery

Detta beskriver exakt hur jag känner när jag skriver. Tänk att någon annan kan beskriva så vackert och in i detalj just mina känslor för författandet.

Idag är det 12 veckor sedan jag skickade mitt manus till förlagen och det återstår bara svar från två. Jag måste tro att det är en av dem som ska passa för just mitt manus. Om inte så är det bara att köra vidare med plan B.

20 kommentarer:

 1. Om du visste hur hårt jag håller tummarna för att någon av de återstående två ska bli just din förläggare! *kramen*

  SvaraRadera
 2. En fin bok! Jag håller också tummarna, men klokt att ha en plan B, även om jag innerligt hoppas att du inte behöver använda den.

  SvaraRadera
 3. Men jag vet inte vad du har för plan B... ;) Viska! :D

  SvaraRadera
 4. Hoppas verkligen att det ska gå vägen för dig och att plan B kan skrotas;) Jag tror på dig;)

  Kram
  Adela

  SvaraRadera
 5. Malin, Costa Brava:
  Japp! :D

  Märta:
  Tack! Om du visste hur glad jag är för att du håller tummarna för mig, det betyder så otroligt mycket.
  Kram!

  Jenny:
  Tack snälla du!
  Jag älskar verkligen delar av texten i den boken.

  Nina:
  Först tänker jag låta en lektör titta på den och sedan får vi se vad som blir nästa steg :)

  SvaraRadera
 6. Adela:
  Tack snälla du! Jag är så glad för all uppbackning det gör mig så mycket starkare.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Den här boken ska jag beställa!
  Dina inlägg blåser nytt liv i min egen skrivarlust -tack för det! Skrivarglädjen tog fart igen efter ditt inlägg om att hitta sin egen röst. Det där med att liksom ta glädjen på allvar -om man säger så- känns fundamentalt... Tycker att det återkommer så fint i citatet av Barbery. Typiskt att skrivarlusten kommer just när huset skriker "julpynta mig!!":)

  SvaraRadera
 8. Ge inte upp. Tänk på Paul Auster som fick 72 refuseringar och nu ingår i Amerikanska moderna klassikers samling, eller Astrid Lindgren som också fick många avslag. Men visst förstår jag dina känslor. Det är svårt med väntan och "nej tack"-breven.

  SvaraRadera
 9. Ps, länkade till dig -hoppas det är OK!

  SvaraRadera
 10. Boken Igelkottens elegans älskade jag. Ett härligt filosofiskt språk. Den har nyligen kommit ut på film också! Precis som en annan favoritbok, Svinalängorna! Måste se de filmerna. Jag håller fortfarande tummarna för dig! Ha en fin helg! Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Sofie B-C:
  Vad glad jag blir att jag lyckas skapa skrivlust :)

  Självklart får du länka, jag är bara glad om jag kan inspirera. Jag känner precis som du en pockande skrivlust som inte får det utlopp som den behöver. Det är så mycket annat som kräver sin tid den här månaden. Jag försöker verkligen att leva i nuet men jag ser ändå fram emot januari då allt har lagt sig och jag kan ägna mig åt att skriva igen.

  Jag har beställt din bok Gränslös kärlek och ser fram emot att läsa den.

  Miranda:
  Jag har bara börjat min refuseringsbana som till slut ska leda till utgivning, jag känner att jag är i fint sällskap där :) Refuseringarna är supertråkiga, men att ge upp ligger inte riktigt för mig ;)

  Anna:
  Tack för fortsatt tummhållning, det kan nog behövas! :)

  Det tog en stund för boken att gripa tag i mig men när den väl gjorde det så gjorde den det med besked :) Språket är underbart och trots att jag inte läst ut den än så känner jag att handlingen tilltalar mig mycket. Filmen måste jag också se.
  Jag önskar dig också en skön helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Har du hört talas om Första kapitlet? Kan det vara något?

  SvaraRadera
 13. Härligt med såna som du som sprder skaparlust :)

  SvaraRadera
 14. Du vet att jag håller alla tummar och tår jag har för dig Anneli. Kämpa på! Vi tror på dig!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 15. Jag hoppas så du får ett positivt svar. Annars... ja det är bara att fortsätta. Envist hålla fast vid sin dröm och tro på sitt skrivande. All lycka!

  SvaraRadera
 16. Trolligt:
  Jag har hört om det men har inte riktigt koll på vad det är. Jag kollar upp :)

  Malin, Costa Brava:
  Tack, vännen! Du är ganska så fantastisk på det du också :)

  Lotta:
  Tack, snälla du! Jag är så glad över att ha dig bakom mig.
  Kram!

  Evas värld:
  Tack, snälla du!
  Jag tänker verkligen fortsätta och jag är envis :)

  SvaraRadera
 17. I Första Kapitlet har jag fått för mej att det är läsarna som avgör och att det ligger ett bokförlag bakom idén, ett sätt att hitta storsäljare vilket jag är övertygad om att du är. Jag väntar ivrigt på att få köpa boken av dej i alla fall.

  SvaraRadera
 18. Tack, vad snäll du är :)
  Jag ska kolla upp Första kapitlet så fort allt har lagt sig med julen.

  SvaraRadera