.

.

tisdag 7 december 2010

Att skriva en barnbokDet blev faktiskt lite skrivet i dag. På Mallorca när min kreativitet var på absolut toppnivå fick jag en idé till en barnbok som bygger på mina två yngsta barn. Jag började skriva där men sedan blev den liggande eftersom jag satsade all tid på att få färdig min roman. Idag fick jag lust att titta på den och gjorde en del ändringar. Slutet är inte färdigt än. Jag tycker att det är svårt att veta om man ska ha illustrationer i den redan när man skickar in till förlagen. Det känns konstigt att inte ha illustrationer eftersom de är en så stor del av en barnbok. För mig är en barnbok lika delar text och bilder. Jag undrar vilket som är vanligast, med eller utan bilder?

11 kommentarer:

 1. Jag vet inte, kolla med Liz.
  I hennes bok Punkpapporna är det någon annan som har illusterar hennes text, men kan man själv så är väl det toppen antar jag?

  SvaraRadera
 2. Åsa:
  Kan inte själv, tyvärr!
  Jag kollar med henne :)

  SvaraRadera
 3. Utan. Förlaget fixar illustratör.

  (Säger jag som gjorde precis tvärt om. Men då kollade jag av lite med förlaget först och hittade en etablerad konstnär/illustratör som var villig att göra ett par skisser).

  SvaraRadera
 4. Jag provade en gång med ett manus till en barnbok och det förlaget, Alfabeta tror jag det var, ville ha både text och illustrationer klara. Men jag gjorde inga fler försök så hur andra förlag ser på saken, vet jag tyvärr inte.

  SvaraRadera
 5. Annelie:
  Jag har hört att förlagen har bra illustratörer men man har ju en väldigt speciell önskan om hur ens karaktärer ska se ut så det gäller att det stämmer.

  Miranda:
  Det verkar som om förlagen har olika preferenser. Helst skulle man vilja hitta rätt illustratör själv, någon som målar på det sätt som man tänkt sig.

  SvaraRadera
 6. Googla på illustratörer och se om du hittar någon du tycker verkar bra. Föreslå den för förlaget, gärna med egna små skisser om hur du tänker dig att bilderna ska se ut. Låter spännande med din barnbok. Lycka till! Kram Kim

  SvaraRadera
 7. Lycka till! Hoppas det blir något jag får läsa för barnbarnet :)

  SvaraRadera
 8. Jag tror inte att förlaget kör över dig i valet av illustratör. En bra idé är nog som Kim säger att kolla upp ett par stycken som du skulle kunna tänka sig och föreslå för förlaget.

  SvaraRadera
 9. Jag känner till Sanna lite från nätet, kolla hennes sida: http://sannajuhlin.webgain.se/information/index.xhtm

  SvaraRadera
 10. NEJ du ska absolut inte skicka med egna illustrationer! Det är ett jättevanligt missförstånd. Inte heller amatörillustrationer av en 'begåvad kompis' (tar ju urlång tid att göra, och varför skulle en bekant vilja/kunna ställa upp på sånt helt gratis?).

  Det skickar dessutom helt fel signaler till förlaget. DOM väljer ut och betalar en professionell illustratör, om dom väljer att anta din text. Dom är vana vid att granska texter utan bilderna (föredrar det faktiskt!) och vill själva visualisera vem som kan illustrera texten bäst, och hur.

  Att anlita en illustratör för att göra illosar till ditt manus privat skulle kosta ca 30 000 kr om han/hon är professionell, och det skulle ändå inte hjälpa dina chanser att bli antagen.

  Förresten gör man inte illustrationer till hela boken och skickar med, även om man är både skribent och utbildad illustratör, man gör en s k 'dummy' med skisser på alla sidor, samt 2 sidor 'färdiga' i färg, för det blir ENORMT mycket ändringar under resans gång. Illustrationerna 'bestämmer' förlagets redaktör, designer och illustratören över, författaren är ganska frånkopplad den processen men får helt enkelt lita på att de yrkesgrupperna kommer att göra ett bra jobb.

  Så funkar det. Häpp.

  SvaraRadera
 11. Kim:
  Tack! Det är svårt att veta vad som är bäst. Men det verkar som om man ska skippa bilder och låta förlaget sköta det.
  Kram!

  Annika:
  Det skulle vara kul :)

  Annelie:
  Jag har kollat upp några redan så man kan ju föreslå någon man tycker om. Om man kommer så långt vill säga :)

  My Myself and I:
  Tack för tipset, jag ska titta på hennes sida.

  Amanda:
  Tack för ditt utförliga svar! Nu vet jag hur det funkar :)

  Jag tror att du har rätt i att de är vana vid att bedömma text utan bilder. Fast man vill ju att illustrationerna ska stämma ungefär med ens egna idéer om hur karaktärerna ser ut. Det finns ju oändligt med illustrationer i barnböcker och en del gillar man och en del gillar man inte alls.
  Men som sagt, man ska komma så långt först :)

  SvaraRadera