.

.

söndag 19 december 2010

Stillhet

Gårdagen blev lyckad och tjuvsarten på julmaten blev uppskattad. Idag blev vi spontaninbjudna till grannarna på glögg och senare ikväll kommer en kompis som var på väg hem från USA. Han fastnade i Frankfurt och fick ta tåget till Köpenhamn och då mellanlandar han hos oss innan han åker vidare till Stockholm imorgon. Det blev en rolig överraskning för oss. Ska man resa just nu så vet man inte riktigt var man hamnar. Jag är glad att jag ska vara hemma både jul och nyår. En del oro kommer det att bli ändå eftersom så många nära och kära kommer att vara ute på vägarna.

Just nu kämpar jag hårt med att hålla stressen tillbaka. Jag vill verkligen inte låta den ta över utan jag vill låta julfrid råda. Då tar jag till det tunga artilleriet och kör en meditativ stund där jag kan drömma mig bort till en strand där jag inte har en enda sak att göra. Där jag kan blunda och njuta av solen som värmer min kropp, vinden som bara nuddar vid mig och vågorna som meditativt slår upp mot strandkanten. Så blir jag helt lugn igen.

6 kommentarer:

 1. Det är lätt att dras med i den allmänna julstressen men jag tror att det är viktigt att man själv lägger ribban för vad som är viktigt och inte inför julen. Vad vill man verkligen lägga tid på och inte. Och vilken typ av jul vill man ha. Vissa människor trivs med att julstressa, andra absolut inte. Båda är ju ok så länge man mår bra.

  Själv vill jag inte stressa runt för att slutligen vara som en urvriden trasa på julafton. Då slutar det bara med att jag åker på värsta förkylningen och ligger sjuk över nyår. ;) Därför har jag valt att fokusera på det som känns viktigast på julen för vår familj. Resten får vara. Dessutom har jag blivit bättre på att be om hjälp och inte göra allt själv. Det blir lite av knytkalasvarianten hos oss vilket har blivit en hit och mycket trevligt. På det viset kan alla vara med och fira jul och ingen behöver ha jour i köket hela tiden.

  Sedan några år tillbaka har vi en egen tradition i vår familj. Juldagen spenderar vi alltid hemma helt själva. Den är helig. Då har vi pyjamasdag hela dagen. Vi går klädda i pyjamas, äter rsterna från julafton och julgodis, barnen pysslar med sina julklappar och vi tittar på film och tv, spelar spel och har det mysigt tillsammans. Helt underbart och den avkoppling vi alla tycks behöva efter allt julförberedande och julafton. :)

  Ta hand om dig kära du, gör det du vill och orkar, delegera och passa på att njuta. Hitta de där guldstunderna som är så viktiga till att andas och ladda batterierna.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Märkligt detta med stress.
  Nu är jag ledig och behöver inte känna någon stress alls men ämdå kryper den närmre. Dessutom så tycker jag på något märkligt sätt att jag hann mer saker när jag jobbade.
  Talesättet 'vill du få något gjort, ge det till den som har mest att göra' stämmer väl in.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att det blir ov'ntat besök! Hade ni Gevalia hemma? :)
  Det där med stress runt jul...ojoj...ibland får man kanske släppa vissa saker och acceptera att det inte hanns med i år eller just då. Och ta en stund för dig själv då och då är en bra idé! Kram

  SvaraRadera
 4. Håller med om att man vill hålla julhetsen borta. Att undvika affärer har hjälpt mig, där blir jag oftast mest stressad. Det känns så galet med köer och impulsköp som väl nästan ingen egentligen har råd med.
  Den heliga friden hos min Plats på Solen ovan låter härligt! Bra ide att "öromärka" sådan tid!

  Dilemmat när familjemedlemmarna bor på olika håll i världen, som hos oss, är ju att det lätt blir ganska intensivt när man träffas, hur man än gör.

  Själv har jag ofta tänkt att julen skulle vara idealisk på sommaren egentligen:) Alla kunde ligga i varsin solstol, halvblunda mot solen och småprata ...

  SvaraRadera
 5. -ja usch, ja me :( längtar tills de eöver alltihop faktiskt

  SvaraRadera
 6. Lotta:
  Du har så rätt i att det bästa man kan göra för sig själv och sin familj är att hålla julstressen långt borta. Kanske beror det på att man blir äldre och klokare men jag tycker verkligen att jag lyckas bättre och bättre för varje år. Men min familj brukar vi ha knyt och har haft i flera år. Med makens föräldrar gör vi mest själva men de hjälper till så mycket när de kommer så det fungerar bra ändå. Att ladda batterierna är så viktigt när man kan och har tid. Och har man inte tid så får man ta sig :)
  Kramar!

  CLE:
  Du har helt rätt i att ju mer man har att göra ju mer hinner man. Ju mer tid man har desto mer skjuter man på saker.

  Jag tycker att jag blir bättre och bättre på att släppa på en massa måsten som kanske inte alls är viktiga.

  Trillingnöten:
  Oväntat besök är aldrig fel och supertrevligt blev det trots att vi inte hade Gevalia :)

  Det finns så många måsten som ingen ens märker att man ansträngt sig med. Sådant försöker jag att ta bort. Det viktigaste är faktisk att vara tillsammans :)
  Kram!

  Sofie B-C:
  Du har så rätt, går man in i en affär i jultid så går pulsen upp och man blir svettig. Nej, näthandel och att vara ute i god tid är så bra för förståndet vid jul.

  När vi är tillsammans hela min familj så blir det också väldigt intensivt och man blir väldigt trött och är nog så nöjd när julafton är slut :)

  Sommar jul skulle vara skönt. Jag kan se din tanke framför mig. En solstol och en kall glögg. Perfekt!

  Malin, Costa Brava:
  En del av mig håller helt med :)

  SvaraRadera