.

.

onsdag 14 november 2012

Ord i olika former

gör mig lycklig!


Idag har jag försökt städa lite för röran hemma hos oss är lite jobbig just nu. Det är så mycket jag borde göra hela tiden, men inte vill. Det är ju bland orden jag vill vara. Fast maken håller inte riktigt med mig, han tycker att man nog skulle kunna göra lite av varje. Det har han rätt i även om jag inte gillar det riktigt. I en perfekt värld skulle jag få ha all min lediga tid bland de underbara orden. Jag har läst igenom nästan 40 sidor i mitt andra manus idag och får vara nöjd med det. Om jag har tur så är jag igenom i morgon. Sedan är det dags att verkligen fundera över vad mer som behövs i den här berättelsen.

I dag vill jag förmedla ordens betydelse. Tänk vilken skillnad det kan göra hur man skriver när man beskriver något. Vilken skillnad det är i hur man bygger ihop orden. Hur olika orden kan beröra. Jag ryser när jag tänker på det. Precis så är det man måste tänka när man skriver sina berättelser. Hur förmedlar jag det jag vill säga på absolut bästa sätt.

10 kommentarer:

 1. Jag snodde den här av dig från FB förut. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag var bra, jag har lånat den själv! : )

   Radera
 2. Ord kan beskrivas och tolkas på så oändligt många vis. Ja, det är fascinerande.

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen i betraktarens öga det ligger, jag skrev en text när jag gick författarlinjen. Minns inte vad den handlade om eller i vilken genre, men jag minns att min lärare skrattade så hon kiknade när hon läste den. Och att jag själv blev så förvånad,för att jag inte alls upplevde texten som komisk. Hon tyckte den var fantastisk. Jag tror det beror extremt mycket på i vilket mood man själv befinner sig i när man läser en text... hur man tolkar den.Och det gäller förstås när man skriver den också.
  Jag skrev om ångest en gång på kursen och en kille orkade inte läsa klart för han fick svårt att andas (han hade upplevt ångest själv), medan en kvinna som läste samma text (som inte upplevt ångest själv) tyckte texten var överdriven.
  Det är svårt och omöjligt att vara alla till lags!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag faktiskt inte riktigt tänkt på, konstigt nog, att mycket av hur berättelsen uppfattas beror på läsarens egna erfarenheter. Spännande tanke! Det innebär ju per automatik att inte alla kan tycka om samma berättelse lika mycket. Bra att tänka på när man får kritik.

   Radera
 4. Jag håller faktiskt på att putsa på min roman ännu en gång trots att den är utgiven... Funderar på att göra e-bok av den och då korta den lite... Kan det vara en god idé? Känns ju modernt med e-böcker... :)

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska ge ut en e-bok. Här i Sverige går det ju lite långsamt med just detta, men det kommer ju förr eller senare att bli stort. Maken tjatar hela tiden på mig att lägga ut min bok som e-bok först, men du vet hur det är, man vill hålla i den där pappersboken : ) Dessutom är det ju fortfarande den tryckta boken som det säljs mest av än så länge.
   Kram!

   Radera
 5. Ang E-böcker så är det nog en tidsfråga bara. Jag surfade in på cdon.com här om dagen för att beställa en bok (Att skriva) och de finns galet mycket E-böcker där nu. Se spår de ju att läsplattan blir årets julklapp! Så din make har nog rätt i det han säger. Jag är också inne på att ge ut min som E-bok, men jag är precis som du.. jag vill hålla i BOKEN när den är klar... lukta på den och bläddra i den och sist men inte minst... "Fin läsa den" ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med, det är bara en tidsfråga. E-boken har väldigt många fördelar, men om man vill ha kvar upplevelsen av en speciell bok så vill man ändå helst ha den stående i bokhyllan. När det sedan gäller en bok man skrivit själv så känns det nästan nödvändigt. Man skulle förlora väldigt mycket av känslan om man inte fick bläddra, lukta, njuta och läsa ens egna ord i en färdig bok. : )

   Radera