.

.

söndag 11 november 2012

Karina Johansson

är ute på bloggturné nu när hennes andra roman "Utan egen vinning" har kommit ut och min blogg och jag har fått äran att vara ett av besöken.Karina Johansson släppte 1 november spänningsromanen ”Utan egen vinning”, som utspelas i hennes egna hemtrakter i Sunne, Värmland.

Debutromanen, ”Bara en pärla” släpptes 2010.

Baksidestext:
Stina vaknade av ett kras. Hon slog upp ögonen och stirrade ut i mörkret. Det var glas som krossades och den här gången lät det inte som om någon krossade fönstren till stallet utan att ljudet kom från en plats en bit undan. Hon la handen runt handtaget på en spade och öppnade långsamt dörren. Den här gången skulle han inte komma undan.

Äntligen kan kattföreningen Stjärnan bygga ett härbärge för hemlösa katter. De letar lokal och hittar snart ett stall som stått öde i årtionden vid Uddebergs gård utanför Sunne.

Men ingenting blir som Stina och de andra medlemmarna tänkt sig. I samma veva som de ska flytta in hittas en kvinna mördad på gården och under renoveringen börjar märkliga saker hända. Snart förstår de att allt har ett samband med deras flytt till Uddeberg. Frågan är bara vem som inte uppskattar att de bygger om det gamla stallet.

"Utan egen vinning" är en fristående uppföljare till debutromanen "Bara en pärla" som gavs ut 2010. Handlingen är förlagd till Sunne, Värmland, där också författaren Karina Johansson bor.

Karina bloggar på Karina med K författar, titta gärna in hos henne och följ med i hennes skrivande liv. Jag läste hennes debutbok "Bara en pärla" och vad jag tyckte om den kan du läsa här. Nu ser jag fram emot att läsa hennes andra bok "Utan egen vinning".

Jag ställde några frågor till Karina och här kommer svaren på dem:

1. När började du skriva och varför skriver du?
Jag skrev noveller en period i tonåren. Sedan tog jag en tjugo år lång paus, tills jag utbildade mig till reporter. 2005 skrev jag ett första aprilskämt till tidningen där jag jobbar och insåg hur roligt det var att hitta på en story! Ett år senare anmälde jag mig till en skrivarkurs på nätet, och sen var jag fast!

2. Var sitter du helst när du skriver?
I mitt ”skrivarrum” därhemma. Som bäst trivs jag när jag har en kaffekopp framför mig och min katt Bosse liggande på en filt bredvid mig…

3. Vad är det roligaste med att skriva?
Att fly in i fantasin! Att hitta på karaktärer och låta dem få liv. Allra roligast är det att skriva om karaktärer man egentligen hatar. Kanske för att man kan låta dem säga saker man aldrig hade kommit på tanken att säga själv…

4. Har du någon speciell författare eller bok som inspirerat dig extra mycket?
Oj, det är många! Jag gillar att läsa böcker av svenska, kvinnliga deckarförfattare. Bland annat.

5. Hur hittar du inspirationen och idéerna till dina berättelser?
Många av idéerna ramlar över mig när jag är ute och promenerar. Dyker jag på ett problem kan jag sitta vid datorn och klura i en evighet utan att kunna lösa det. Så tar jag en promenad, och då brukar det mesta falla på plats, förr eller senare. Märkligt, men så är det.  

6. Har du något bra tips eller råd till aspirerande författare?
Gå skrivarkurs! Det finns flera bra på nätet. Och vänta för guds skull inte på inspiration. Det är bara stenhårt jobb som gäller!

Tack för inspirerande och intressanta svar och tack för besöket Karina. Stort lycka till med din nya bok!

5 kommentarer:

  1. Karina kommer till bokmässan i karlstad till helgen. Har förvarnat henne att jag dyker upp :-). Det ska bli kul att träffa henne och prata skrivande och hur hon startade sitt eget förlag. Jag är så imponerad av hennes drivkraft.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Jag har aldrig träffat henne. Hon är mycket duktig.

    SvaraRadera
  3. Det där att hon startat förlag fick jag om bakfoten :-). Men hon är både duktig, mysig och rolig. Hoppas ni får tillfälle att träffas någon gång. Då får du höra på äkta värmländsk dialekt :-).

    SvaraRadera