.

.

fredag 19 augusti 2011

Så hur var det nu då

med det där jag hade väntat på?


Tyvärr inget bokkontrakt. Ännu! Däremot så har jag äntligen fått mitt lektörsutlåtande. Det blev mycket försenat på grund av yttre omständigheter. Nu har jag det i alla fall äntligen i min ägo. Jag hade förberett mig på allt det dåliga med hjälp av att läsa blogginlägg angående lektörsutantanden, hos er som också skriver. Jag var förberedd på att det skulle kunna kännas totalt nedslående vid första anblicken. Hur man sedan skulle kunna se på det och faktiskt se att mycket av det negativa faktiskt stämmer och att en del behöver skrivas om. Jag var verkligen beredd. Det är trots allt mitt allra första försök till en roman och ingen mer än jag har läst hela romanen. Hade läst hela romanen. Nu är det en till som har läst.

Jag fick utlåtandet mitt under pågående semester, så jag läste det på mobilen. Det kändes litet. Små bokstäver. Och ändå något av det mest betydelsefulla jag läst. Jag läste och sög i mig allt som en svamp. Besvikelsen uteblev. Leendet tog plats och ville inte lämna mitt ansikte. Självklart är det inte perfekt. Hur skulle det kunna vara det? Men jag känner att jag är på helt rätt väg. Det är ett stort jobb som jag har framför mig, men jag visste, hade redan förstått, att en hel del saknades i min berättelse. Att det behövdes lite mer WOW! Jag har klart fler gröna punkter (det som redan fungerar) än gula punkter (sådant som behöver förbättras) i utlåtandet. Jag kunde verkligen inte vara mer nöjd. Att få lektörsulåtandet gjorde att allt föll på plats. Nu vet jag vad jag behöver jobba med. Vet vad som krävs för att ta mig hela vägen fram. Det är vad jag längtar så otroligt mycket efter just nu. Att få börja. Att få dyka ner i min berättelse och komma upp igen, redo för nästa sväng hos förlagen. På måndag hoppas jag kunna börja skriva.

Några utdrag ur utlåtandet:

"Storyn är gripande och berörande, men upprepningarna i de resonerande avsnitten gör att den tappar tempo. Jobba mer med gestaltning, fundera över perspektiven och läs manuset högt för att känna rytmen så tror jag det kan bli riktigt bra!!

Yay!!!

"Det är en gripande berättelse som stannar länge hos läsaren."


Lycka!

"Vilken häftig berättelse, här tåras mina ögon. Det känns också som om berättandet blir mer geataltande och berörande härifrån och resten av historien. Det gick åt många näsdukar härifrån måste jag säga!"

I think i´ve got it!!! Mina ögon tåras också, när jag kommer till den här kommentaren.

Så nu är det bara att jobba vidare. Nu vet jag att jag kan ta mig hela vägen fram. Det är möjligt!11 kommentarer:

 1. Åh vad roligt! Grattis! Nu längtar jag tills jag får läsa den också.... :)

  SvaraRadera
 2. Det är ju fantastiskt! Vilken enorm sporre att fortsätta och göra den ännu bättre! Det är ju fantastiska ord!

  SvaraRadera
 3. YAYYY!!! Åh vad härligt med ett så bra utlåtande. Grattis. :) Nu har du lite att jobba med, och sedan får du ett jättebra manus att WOW:a förlagen med. Får jag fråga vilken lektör du anlitade?

  Kram

  SvaraRadera
 4. Så himla roligt! Grattis, grattis, grattis. Det måste varit en lång väntan, ett lektörsutlåtande är ju något "att gå på" så att säga, något att jobba vidare efter och med det i ryggen känna att man närmar sig målet. Så känner jag i alla fall, fast jag ännu inte har möjlighet att skicka in - men jag längtar!

  SvaraRadera
 5. Men, vad roligt! Vissa saker är värda att vänta på!

  SvaraRadera
 6. Wow. Vilken känsla det måste vara!

  Läste häromdagen att hon som skrev "Niceville" blev refuserad 50 gånger innan ett förlag gav ut den. Så kämpa på och håll ut... :)

  SvaraRadera
 7. Men det är ju helt fantastiskt!
  Stort grattis till den fina kritiken och sparken i rumpan till att snart ha ett utgivningsfärdigt manus!
  *kramen*

  SvaraRadera
 8. Åhhh - Anneli, så mitt hjärta spritter och härjar i mitt bröst för din skull:-)
  Nu har du fått ett verktyg och en karta så att du kan jobba vidare i skrivarverkstaden ...

  Att få någon att gråta är inte lätt - vilket bra omdöme du fick på det:-)

  Grattis & STOR KRAM

  SvaraRadera
 9. Stort och smått:
  Tack snälla du! :)

  Trillingnöten:
  Jag är så glad och nöjd. Lycklig! Nu vill jag verkligen jobba vidare :)

  Nina:
  Det är verkligen galet skönt att veta att man är på rätt väg :) Det blir en hel del jobb men det är så mycket lättare och roligare efter utlåtandet.

  Jag anlitade Ann Ljungberg, hon verkar vara mycket populär och jag är så glad att hon ville läsa mitt manus.
  Kram!

  Helena:
  Tack gulliga du!
  Det var en väldigt lång väntan men så värt den. Allt känns verkligen möjligt. Nu vill jag bara jobba vidare :)

  Åsa:
  Jag är superglad! Vissa saker är verkligen värt att vänta på :)

  GlimraSkimra:
  Det är verkligen en fantastisk känsla :) Ren lycka! Jag kämpar på och håller ut. Jag reser mig precis så många gånger som det behövs :)

  Märta:
  Tack snälla du!
  Jag jobbar vidare och siktar stenhårt på utgivning :)
  Kram!

  Ebba:
  Tack gulliga, gulliga du! <3

  Nu ska jag jobba vidare och göra romanen så bra som det är möjligt. Jag kan knappt vänta :)

  Jag är otroligt stolt över just den biten, att beröra på riktigt. Så jag behöver bara läsa en del av utlåtandet för att känna lyckan växa i bröstet. Och få fram leendet som säkert ser fånigt ut för den som inte vet.
  Kramar!

  SvaraRadera
 10. Också mina ögon tåras - jag blir så berörd när jag läser om din lycka. SOM du har kämpat! Och fortsätt kämpa vidare! Du ska se, det står inte på innan din bok är i tryck.
  Supergrattis! Kram

  SvaraRadera
 11. Annika:
  Tack, vad gullig du är! :)
  Jag kämpar envist vidare. Förr eller senare ska jag lyckas och det är jag helt säker på att också du gör!
  Kram!

  SvaraRadera