.

.

tisdag 30 augusti 2011

Redigering

Att redigera kan vara väldigt svårt och samtidigt otroligt roligt och spännande.Att få lite inspirerande tips och ideér om hur man gör, eller vad man ska titta efter när man redigerar, är inte fel alls.

Alla viktiga delar måste finnas med:

Clarity - tydlighet, skärpa, klarhet
Construction - uppbyggnad, konstruktion
Colour - färg

Det är otroligt konstigt det där med skrivande. När jag skickade in mitt manus till förlag första gången, så var jag helt säker på att manuset var helt färdigt. Nu, med bland annat lektörsutlåtandet till min hjälp, så ser jag hur mycket som inte fungerar i berättelsen. Hur mycket som behöver förbättras. Det är trots allt mitt första manus. Som fullkomlig novis är det inte lätt att veta hur ett färdigt manus ser ut. Men det känns bra. Det tar tid att bli bra på att skriva en berättelse. Jag tycker att det är fantastiskt att kunna se och förstå. Det är som om jag har tagit en hel massa steg framåt. Det är otroligt roligt att redigera. Att skriva om, ta bort och skriva nytt. Berättelsen fördjupas ännu mer. Karaktärerna får skarpare konturer. Det enda svåra med redigeringen den här gången är hur man ska kunna vara riktigt säker på att man är färdig.

6 kommentarer:

 1. Så roligt att du tycker om redigeringsdelen av skrivandet:-)
  Jag gör oxå det.

  Det där med att bli färdig - tror inte att man blir riktigt färdig egentligen - men en dag måste det där komma: "Hit men inte längre".
  Det jag själv ångrar med mitt första manus (efter att jag var klar o skickade det till förlag) är att jag inte skickade dett en andra gång till samma lektör - för en finslipning.

  En sak är dock säker - när jag skrivit klart mitt andra manus så ska det första (om det inte är antaget av ngt förlag redan) - då ska jag skriva om det eftersom jag lärt mig en massa nytt sedan jag skrev det.
  Sedan blir det en tur till lektören igen ... och sen ... blir det pang och dunder med en ny sväng till förlagen ...

  Lycka till! & Kramar

  SvaraRadera
 2. Ja, men eller hur! Hur mycket man missar och inte reser ut eller om det är beskrivande nog. Det är en spännande process och det är skönt att dimman lättar lite med hjälp av ex lektören :)

  SvaraRadera
 3. Om jag någonsin, jag säger bara om, skulle få till ett manus. Jag skulle nog korrigera det tills det inte fanns något manus kvar. Tyvärr...

  SvaraRadera
 4. Det är tricky som tusan, men roligt!

  SvaraRadera
 5. Och jag klarar inte av att gå över till nästa scen om jag först inte redigerat den tidigare. Undra på att det tar tid att få ihop berättelsen! Men kanske att jag slipper en hel del arbete sedan. Kanske.

  SvaraRadera
 6. Ebba:
  Tack! Det är så roligt att redigera. Man får förbättra sitt manus, vad mer kan man begära :)

  Jag tror inte heller att man kan bli helt färdig. Man får bara bestämma sig för att vara tillräckligt färdig.

  Det låter så spännande med båda dina manus. Det är bara att skriva på och redigera tills man känner att det är dags för avfärd :)

  Kramar!

  Trillingnöten:
  Med lektörens hjälp hoppas jag kunna göra det bästa av mitt manus. Det känns bra.

  GlimraSkimra:
  Jag kan bara rekommendera att skriva. Det är så roligt!

  Man får träna på att inte vara för petig. Man vill ju komma vidare någon gång.

  Åsa:
  Tricky är verkligen rätt ord, men det roliga överväger.

  Annika:
  Jag tror att alla har sitt eget sätt att skriva på. Det viktiga är att man gör på det sätt som fungerar och inte försöker följa någon annans mall.

  SvaraRadera