.

.

torsdag 9 juni 2011

Hur skriver man en bokPlötsligen från ingenstans kommer en ide som du inte hade väntat dig. Den träffar dig som ett tåg och plötsligen bara måste du skriva ner den. Du börjar skriva tusentals ord för du kan inte sluta skriva berättelsen. För att du älskar verkligen berättelsen. Det är då du blir författare. För att skriva en bok måste du bli så förälskad i en idé att du är villig att gå igenom alla stadier som följer med att skriva och att få en bok utgiven. Där det går upp och ner, går från glädje till förtvivlan. För den enda anledningen till att någon skulle vara galen nog att arbeta utan något löfte om att få någon belöning i slutet är att du verkligen älskar det. Och om du älskar det tillräckligt mycket så är du villig att göra vad som krävs för att få det att fungera och förvandla idén till en bok.
Kaleb Nation
Mycket fritt översatt och tolkat av mig :)

Att skriva en bok är att leva med magi. Jag kan bestämma mig för en berättelse och jag kan börja skriva den men i slutänden tar berättelsen egna vägar, som jag aldrig ens hade tänkt på när jag började skriva. Det är som att leva mitt i berättelsen. Man vill gå åt ett håll men omständigheterna och karaktärerna tar dig åt ett helt annat håll. Varje dag som jag skriver blir jag lika fascinerad. Det är en välsignelse att få möjligheten att upptäcka skrivandets fantastiska värld.

10 kommentarer:

 1. Amen!

  Jag älskar min karaktär, jag drömmer om min karaktär och sedan jag började jobba och inte hinner skriva så har jag abstinens och saknar henne jättemycket. Men, om jag fick välja skulle jag kunna sitta flera dygn och bara skriva :)

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara häftigt att ta ett sabbatsår och bara sitta o skriva... undrar vad som skulle komma fram... ja, riktigt spännande!

  Fin kväll till dig! Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara instämma. Ibland undrar jag om jag är galen som skriver dag efter dag utan att veta om det någonsin kommer att läsas av någon annan. Om min historia ska kännas lika levande för någon annan som den känns för mig. Om det finns någon därute som kommer att bry sig lika mycket om mina karaktärer och deras liv som jag gör. Oavsett vilket kommer jag fortsätta att skriva. Det är en del av den jag är.

  Ta hand om dig Anneli och ha en fin helg!

  Kram Lotta

  Ps. Jag har skickat ett mail till dig, jag hoppas att det var rätt adress? :)

  SvaraRadera
 4. Oh ja, det är så sant det du skriver. Det ÄR magi att leva bland orden, och jag är så tacksam att jag får uppleva det.

  Kram

  PS. Du har en utmärkelse att hämta hos mig. :)

  SvaraRadera
 5. Perny:
  Det måste vara superjobbigt att inte ha tid att skriva. Särskilt när man är mitt i berättelsen. Jag hoppas att du snart får lite skrivtid igen.

  Anna:
  Det finns ju de som gör så. Jag tycker att det låter härligt.
  Ha en riktigt skön helg!
  Kram!

  Lotta:
  Det är galet att skriva utan att veta var det ska leda men för mig är det bra galet. Att skriva gör mig lycklig så jag har redan fått min belöning. Men det är klart att jag vill nå ut till andra i nästa steg. Jag vill beröra.
  Vi ska dit, det är självklart. Snart sitter vi, du och jag, och pratar om våra böcker på bokmässan :)
  Jag ska läsa ditt mail.

  Ha en riktigt skön helg!
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Nina:
  Ren magi :)
  Spännande, jag måste titta in hos dig på en gång.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Det är otroligt att det gått att leva så många år utan att få uppleva hur det är att verkligen skriva på en lång berättelse med början, mitt och slut. Och sedan göra det igen ... Som du säger så blir det en alldeles speciell lycka att nå in där bland orden som bildar rader, sidor etc. Att det i förlängningen skulle leda HIT till dig och andra bloggare - ja det är att leva ett liv i LYX. Skrivlyx:-)
  Det är underbart att höra om din berättelsekärlek - fortsätt så:-)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Så sant! Jag har den där boken i skallen nu som bankar och vill ut! Och i sommar måste jag förlösa den en bit, annars blir jag kanske galen...

  SvaraRadera
 9. Att skriva en bok är som ett äventyr. en resa genom fantasin. Det går inte att jämföras med ett arbete. Ibland är det svårt och trögt och ibland är det som att glida iväg på en hal is, det går inte att stoppa!

  SvaraRadera
 10. Ebba:
  Tack snälla du! Visst är det så. Man kan inte förstå vad man gjorde innan man skrev. Mest är jag ledsen för att jag inte började MYCKET tidigare. Så många lyckliga skrivstunder jag har missat. Lyx är verkligen det rätta ordet.
  Kram!

  Trillingnöten:
  Jag tror att det är dags att låta den komma ut :)

  Monika:
  Det är verkligen ett fantastiskt äventyr. Ett äventyr som jag älskar att få vara med om.

  SvaraRadera