.

.

torsdag 26 januari 2012

Tankar om bokomslag

är kanske inte det första man har i min situation, men ibland så dyker det upp en tanke och det är alltid lite spännande.Några lite häftiga varianter att tänka på, inte om utan när det blir dags!

Själv fick jag en idé som jag gillar, men jag tror kanske inte att den är genomförbar för den innehåller en bild på en kändis. Som jag sagt förut, så har en kändis en ganska så stor roll i min andra bok. Får man använda bilder på vem som helst? Jag har ingen aning. Jag såg på Malou igår där en konstnär målar kändisar i annorlunda situationer. Lite kul och han ska ha en utställning med dem. Det verkar i alla fall vara tillåtet att måla avbilder av kändisar. Det är ändå lite kul att tänka på ibland. Kanske hjälper det att visualisera framsidan av boken för att lyckas, vad vet jag? Det kan vara värt att prova i alla fall :)

17 kommentarer:

 1. Det beror på verkshöjden. Om det är en konstnär så menar man att hennes/hans verk är av en viss sorts kvalitet och har gjorts om till något annat än den ursprungliga bilden. Då är det ok. Men du får inte använda kändisen i reklamsyfte. Sedan finns det säkert en uppsjö andra regler också, men det där borde i alla fall vara basen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du!
   Jag är så glad att jag har människor i min närhet som vet hur det ligger till, så att jag inte gör bort mig :)

   Jag hade inte använt idén i alla fall för jag vill inte rida på någon annans våg, det skulle inte kännas rätt. Innehållet i boken däremot är en annan sak. Där har min kändis en viktig roll för innehållet. Jag hoppas att det är lagligt, det verkar så med tanke på alla böcker som har med kändisar i sina berättelser. I min är det dock inte på ett negativt sätt, annars skulle det kännas fel.

   Radera
 2. Jag tänker på Felicia Feldts bok om sin mamma, har inte hon med henne på omslaget?
  Och jag såg ett omslag med John Lennon, Kära John tror jag boken heter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i, fast Felicias mamma är inom familjen och John Lennon är död. Jag vet inte om det spelar någon roll?

   Radera
 3. Hej!

  Jag tycker att tankar på ett bokomslag fungerar som motivation när man kämpar med ett manus. Det är så kul att fundera på hur boken ska se ut när den är färdig ;-).

  Kram Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en jättebra motivation. Sedan får man hoppas på att den verkligen blir färdig någon gång :)
   Kram!

   Radera
 4. Nog tycker jag att det är sporrande att i tanken se sitt eget bokomslag. Att visualisera kan aldrig vara fel.

  Du har en uppmuntrande grej att hämta hos mig.

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen sporrande, och roligt! Visualisering är bra för kreativiteten.

   Vad kul med en överraskning, jag tittar in hos dig!

   Kramar!

   Radera
 5. Jag blir ju väldigt nyfiken på vem denna kändis är... Kul att visualisera sitt bokomslag, drömmen blir lite mer konkret på så sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hoppas jag att du snart får veta :) Bara något förlag tycker att de vill ge ut den. Annars får jag väl ge ut den själv. Då hjälper det att visualisera fram ett bokomslag :)

   Radera
 6. KLART att du ska tänka på bokomslag! Det är ju både roligt och intressant!

  När det gäller bilder, så är det som vanligt så att det är fotografen som äger upphovsrätten till bilden, så har du inte tagit bilden på kändisen själv, så måste du be om tillstånd att få använda den. Detta gäller i alla möjliga sammanhang, så det är därför jag skriver "som vanligt". Det räcker inte att ange vem som tagit bilden eftersom den som äger upphovsrätten äger rätten till bilden och då får bestämma hur den ska användas.

  Om det är en kändis på bilden kan även fotografen och kändisen ha ett inbördes avtal, som gör att bilden inte kan säljas av fotografen utan kändisens medgivande. Detta för att inte slita ut sitt ansikte och hamna i felaktiga kampanjer osv.

  När det gäller målningar/teckningar så ska de, precis som Hanna säger, vara egna och inte bara photoshoppade med målareffekten. Konstnären äger då rätten till målningen/teckningen.

  Inte ens kartor får kopieras från nätet och läggas ut på eget ställe/säljas/användas kommersiellt, för det finns faktiskt någon som gjort även dessa och står då som upphovsrättsägare. Man kan ju tycka att en är karta är en objektiv bild av vår värld, men nej, så är det inte. Det var en debatt om detta för några år sedan och jag tyckte det var rysligt intressant.

  På omslaget till min egen roman ville jag ha bilder på Solveig, Isabella och dagboken som har en central roll i boken och detta bestämde jag tidigt. På internet finns säkert massor av bilder på spädbarn, kvinnor i 40-årsåldern och dagböcker av alla de slag, men jag valde av just upphovsrättsliga skäl att ta bilder som var mina egna, så därför är min dotter och min mamma på bilderna och de har sagt ja till det.

  När det gäller dagboken gick jag till Bokia och kikade på vilka dagböcker med lås som fanns och så köpte jag den finaste. Då var jag tvungen att ändra i texten i boken, för jag hade inte beskrivit att den såg ut så! Jag köpte alltså dagboken enbart för att kunna fotografera den och äga rätten till min bild.

  Spännande med upphovsrätt (pratade mycket om det på Journalisthögskolan), omslag och bilder! :)

  Kram och ha en fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla dina synpunkter. Jag är så glad för att jag har så duktiga och kunniga bloggvänner. Själv tror jag att det är enklast att inte ha med någon kändis på bokomslaget trots allt. Men det är lite kul att fundera på möjligheten.

   Jag har också funderat lite på att låta kändisen i fråga läsa mitt manus, men har inte bestämt hur jag ska göra ännu.

   Vad spännande att läsa om hur du tänkte angående ditt eget bokomslag, som jag tycker är fantastiskt fint.

   En tanke bara, om man fotograferar kändisen själv, är det då jag som har upphovsrätten. Eller om jag fotograferar av kändisen från tv, vem har då upphovsrätten? Och om jag har upphovsrätten, dvs har tagit bilden själv, får jag då använda den hur jag vill? Det känns som om det är mycket komplicerat.

   Hur som helst så är jag tacksam för dina tankar i ämnet.

   Kram!

   Radera
 7. Ojoj, vad långt det blev... Orkar du läsa...? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart jag orkar läsa, det är mycket intressant :)

   Radera
 8. Det är komplicerat med upphovsrätten om du ska använda den i kommersiellt syfte och det ska du ju om du har den på din bok som ska säljas. Då får du pengarna och kändisen inte en krona fast det kan vara just den som bidrar till att boken säljs. Jag är rätt säker på att du inte skulle få igenom detta. Om du blir stämd är jag rätt säker på att du blir fälld. Kändisen måste ge sitt godkännande, tror jag...

  SvaraRadera