.

.

fredag 20 september 2013

Gestaltar mera

men vet inte om jag lyckas jättebra. Jag är en berättare helt enkelt, men vet att gestaltningen är viktig om man ska lyckas. Men jag har fortfarande lite problem med just ordet gestaltning. Innebörden. Ju mer jag tänker på det, desto luddigare blir det.

Sidan Författartips ger sina förklaringar.

"Gestaltning handlar kort och gott om att tillåta läsaren att uppleva berättelsen genom en människas handlingar, ord, tankar, upplevelser och känslor, snarare än genom författarens sammanfattningar och eventuella fördomar. 

När du läser en text, och du känner att den är levande och att den har ett djup, beror det ofta på att författaren använt sig av gestaltning på ett bra sätt."


Eller så tittar vi på synonymer till gestalta.

"utformage form åtskapakreeraformaförkroppsligapersonifiera,levandegöravisualiseraåskådliggöraframställagestalta sig utveckla sig, bli,utfalla"

eller hur det ser ut på engelska.

"to mold
to shape"

Nej, jag blir inte klokare för det.

Så här beskriver Min plats bland orden gestaltning.

"För att en text ska få liv, skapa bilder i läsarens huvud krävs gestaltning. Många tycker det är svårt, både att definiera vad gestaltning är och att använda det. Motsatsen till att gestalta är att berätta. Skriver du t ex att ”Eva är arg”, då berättar du. Men skriver du ”Eva slog näven i borden så tallrikarna flög”, då gestaltar du."

Fast så långt har jag väl ändå kommit ändå. Jag skulle aldrig någonsin skriva bara "Eva är arg".

Youtube kanske kan hjälpa mig i mitt sökande.Hmm. det blir i alla fall fler ord i berättelsen.Här börjar det bli lite klarare, kanske för att det är barn som beskriver. : )Den löser gestaltningens gåta för mig riktigt bra.

Nåja, dags att ta tag i helgen och att låta gestaltingen vila över natten. Dags att dansa! Nu gestaltar vi en helt underbar helg.

12 kommentarer:

 1. Att förstå detta med gestaltning är ungefär som att knäcka läskoden. När du väl gjort det så kommer det automatiskt, utan att du behöver tänka på det. Kämpa vidare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för pepp! Så är det säkert. Jag tror att jag kanske överanalyserar saker ibland. Det är nog en del av min process.

   Radera
 2. Om man skriver mkt dialog kommer gestaltningen gratis, men jag har för mig att du inte är så förtjust i det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, dialog kan vara en typ av gestaltning och jag är imponerad av att du kommer ihåg min motvilja mot dialog. Jag kämpar även med den, mer för att jag inte gillar att skriva den än för att jag inte kan. Min lektör tyckte ju otipppat från min sida att jag skriver bra dialog.

   Radera
 3. Jag skulle vilja se kvinnan dansa loss ordentligt. Det blev nästan som en metafor för "lite för lite gestaltning" ;) (introvert gestaltning)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det har du på sätt och vis rätt i. Men hon ville kanske inte skrämma bort övriga bussåkare. Dessutom kan man kanske säga att kvinnan, istället för att bara stå stilla vid busshållplatsen visar, med gestaltning, att det trots den offentliga platsen spritter i benen och lusten att dansa tar över. : D

   Radera
 4. Det där med tankar som gestaltning tycker jag kan vara lite tudelat. Alltså vissa tankar som karaktärer tänker tenderar att bli mer berättande än gestaltning. Beror alltså på vad de tänker. I övrigt tycker jag att du har det bra beskrivet med "arg" och "näven". Jag skulle lägga till fler sinnen för gestaltning än iakttagandet, seendet. dvs. se, hör, känn, lukta, smaka. Om du förstår hur jag menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du menar. Jag tycker ju att jag har med en massa av det där. Därför blir jag lite fundersam. Jag fortsätter att utforska den gestaltande världen.

   Radera
  2. Du kommer att fixa det. Den envishet du lägger ner på att förstå, alltså jag blir glad över den. För det är ju så man måste göra för att få det som man vill ha det. Du klarar det fint, Anneli!

   Radera
  3. Tack snälla du! Uppmuntrande ord som jag verkligen behöver. Jag ska klara det!

   Radera
 5. Jag känner mig stolt över dig - att du inte ger dig :)
  Fortsätt så!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig! Jag ger aldrig upp. Det vet du. :)
   Kram!

   Radera