.

.

lördag 3 april 2010

Tranan har varit på besök

När jag växte upp kom tranan på besök natten mellan långfredagen och påskafton. Man satte skorna vid spisen. Öppen spis var att föredra men i brist på annat fick en vanlig spis duga. Det var svårt att somna och man vaknade tidigt för att tassa upp och titta om tranan varit på besök. Tranan lämnade efter sig ett ägg med godis i.

Jag har inte hört någon annan som har haft samma tradition när de var barn. Det här var i Småland men måste ändå varit väldigt lokalt. Jag följer iallafall samma tradition med mina barn. De ställer fram skorna vid vår öppna spis. Lägger sig med pirr i magen , i allafall de små :) och på morgonen rusar de ner för att se vad tranan har haft med sig. I år var det både ett ägg med godis och en bok. Tranan är väldigt duktig på att variera godis med kultur tycker jag. Jag tycker om traditioner och den här verkar vi vara ganska ensamma om.

9 kommentarer:

 1. Kul Anneli! Den här är ni inte ensamma om! :-)
  Men vi finns ju i Småland så därav förklaringen kanske;) Tranan kom alltid til oss med när jag var liten. Men hon/han kom till sängen och hängde något där. Mina barn har fått samma "uppväxt" med tranan;). Dock inte i år...och det var nog nästan så de saknade henne...men trodde inte de ville när man är 16 o 18 men åldern spelar nog ingen roll!

  Kram Adela

  SvaraRadera
 2. Vilka vackra ägg, undrar om inte även de är inköpta på Åhlen´s, vill minnas att jag stod och valde men inte hittade fyra olika sorter och skippade dem på grund av det.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin tradition. Den känner jag inte alls till. Jag förstår verkligen att barnen vaknar med pirr i magen.

  SvaraRadera
 4. Adela: Vad glad jag blir att höra om någon annan mer än oss som känner till påsktranan. Du är den första faktiskt.

  Jag tror kanske att barnen aldrig blir för stora för traditioner :)

  Tandgnisslur: Jag har faktiskt också sett de fina äggen på Åhléns. Tranan valde att ta två av varje färg och märka med namn istället :)

  Eva: Vad kul att du tittar in till mig.
  Traditioner är viktiga tycker jag. Särskilt i dag när vi rör på oss så mycket. Det är skönt för barnen att ha traditioner de känner igen. Oavsett var man är i världen.

  Påskkramar till er!

  SvaraRadera
 5. Hej, jag hittade just din blogg och tyckte så mycket om dina inlägg att jag bestämde mig för att följa dig ;)

  När jag var liten fanns det alltid påskägg fulla med godis utanför dörren till våra rum när jag och mina syskon vaknade på lördagen. Ibland, om man hade varit ute och lekt, så hade mamma lagt kinderägg under eller på huvudkudden och den första som hittade sitt ägg sprang genast och visade upp det, så de andra syskonen sprang till sina rum för att hitta sina ägg också.

  Påskhälsningar
  Terese

  SvaraRadera
 6. Haha, det var en smart trana det. Fick inte till funktionen som skulle byta bloggadress för trollet, kopierade nämligen med mej alla inlägg till mitt nya place och såg en funktion som jag fattade det som skulle ändra vart jag än varit och lämnat avtryck som troll. Skit samma. Du hittar mej i alla fall här om du vill hitta mej, har inte bott in mej ännu men du är hemskt välkommen.

  SvaraRadera
 7. Vilken kul tradition med tranan. Vi har alltid haft en påskhare eller påsktupp när barnen var små :0)

  ~livet i byn

  SvaraRadera
 8. Terese: Vad kul att du hittat hit. Välkommen! Jag läser ju din blogg också. Jag fastnade för den när du skrev "Varför fortsätter jag.." Det är så kul att följa andra som författar.

  Krysolit: Vad glad jag blev när jag såg att du återuppstått i ny skepnad. Ska bli kul att följa denna nygamla varelse :)

  Livet i byn: Det är kul att höra om olika traditioner. Påskharen verkar vanligast.

  Ha en underbar fortsatt påskhelg allihop!

  SvaraRadera