.

.

onsdag 9 mars 2011

Songs of the Humpback Whale


Så blev jag då färdig med Songs of the Humpback Whale av Jodi Picoult. Det är ett relationsdrama berättad ur fem olika personers synvinkel. Det är en berättelse om att förlora sig själv under livets gång och en stark önskan om att hitta tillbaka. Det är en nyanserad väv där "sanningen" finns i olika versioner. Inget är någonsin så enkelt som det först kan verka och alla människor ser verkligheten på sitt helt unika sätt. Det är väl en ganska vanlig berättelse ur den synvinkeln att kvinnan i ett förhållande ger hela sin själ och förlorar den i andra människors liv. Här går den djupare och hittar kärnan i kvinnans själ. Vi följer vägen där tankarna snurrar runt ett liv där barndomen bär med sig stor smärta och ett äktenskap som inte blev så som man trott i början, när kärleken övervinner allt. Det är en viktig väg att följa men inte alls enkel.

Jodi Picoult skrev den här boken när hon var 26 år och man har förundrats över hur hon då kunde beskriva en kvinna som varit gift i 15 år och hennes närhet till en tonårig dotter så fantastiskt bra. Man har till och med spekulerat i om hon kan ha levt ett sådant liv någon gång. Hon beskriver detta så bra att man tror att reinkarnation är en definitiv möjlighet. Jag har ingen egen klar åsikt i det ämnet, jag tror man kan sätta sig in i sådana känslor genom att läsa och se på filmer, men hon har definitivt lyckats fånga känslor som hon inte hunnit uppleva fantastiskt bra. Jag har flera böcker med Jodi Picoult i bokhyllan som väntar på att läsas och jag ser fram emot att få göra det snart.

Rättelse:
Efter att ha hört Jodi Picoults egen version så vet jag nu att hon skrev den när hon var 23år och publicerade den när hon var 25 år.

3 kommentarer:

 1. Denna måste jag kolla upp! :) Tack för tipset. Jag får så himla bra boktips härifrån jämt. Vet inte hur många jag läst nu som du skrivit om :)

  SvaraRadera
 2. Trillingnöten:
  Vad bra att jag kan ge lite boktips, dem kan man aldrig få för många av :)

  SvaraRadera
 3. Vad härligt att du fått en sådan läsupplevelse som är skriven av en ung människa med förmåga att leva sig in:-)

  SvaraRadera