.

.

tisdag 8 mars 2011

Min läsande resa

Dagarna på Teneriffa började ju med att sonen var sjuk och låg inne på rummet i feber vilket gav mig en hel del extra lästid medan han sov. Jag började med den efterlängtade The Farmished Road av Ben Okri. Det är en mustig mycket annorlunda berättelse som jag ska berätta mer om när jag läst ut den.


Jag upptäckte nämligen flera bokhyllor med böcker som andra människor lämnat kvar när när de åkt hem. Det är en skattkista för en bokälskare och det var en för svår frestelse för mig. Det är en speciell känsla i sig att läsa vad andra bestämt sig för att ta med sig på resan. Att få uppleva de världar som andra valt. Ibland finns det böcker där som jag aldrig skulle läst annars. Ben Okri´s bok som jag själv hade med mig fick vänta lite till och jag började läsa Kärlekens raseri av Ian McEvan. Efter ett tag förstod jag att det var en svensk översättning av Enduring Love som jag själv har hemma, i engelsk version, och som väntat på sin tur ett tag. Nu fick jag läsa den svenska översättningen istället.

Kärlekens raseri har precis en sådan början som man själv önskar åstadkomma. Den är annorlunda och griper tag redan från första sidan. Spänningen är uppbygd på ett fantastiskt sätt. Efter det byggs en ganska komplex historia upp, bit för bit. Den startar i en olycka som leder till en rad olika oväntade händelser. Språket är fantastiskt målande och berättelsen mycket speciell. Jag har inte läst något av Ian McEvan förut men jag kommer att läsa mer av honom efter detta mycket lyckade möte.

Jag har förstått  att denna bok gjorts som film och den ska jag försöka se så fort jag kan. Det är en bok som man bli nyfiken på hur den fungerar som film.


Nästa bok jag hittade var Vågspel av Ed McBain. Jag har inte läst Ed McBain förut heller men känner till honom. Det känns inte som min typ av böcker men baksidan av denna gjorde mig nyfiken. McBain har kallats den moderna polisromanens fader och polisromaner är inte min favorit. Jag ger gärna alla författare en chans så jag läste den. Har har vi en ganska klassisk berättelse där maken försvinner under en segeltur och nästan ett år senare kidnappas barnen och kvinnan ska försöka få dem tillbaka. Hon har inga pengar efterson hon väntar på att försäkringspengarna ska betalas ut. Detta är tyvärr en ganska förutsägbar historia och det tog inte så lång tid innan jag räknat ut hur det skulle sluta.


Till sist hittade jag Songs of the Humpback Whale av Jodi Picoult. Jodi Picoult finns i min bokhylla med flera böcker men jag har inte läst någon av dem ännu. Den här har jag inte och den ska jag berätta om när jag läst den färdigt. Jag läste nästan, men bara nästan, ut den på planet hem. Som alltid just nu här hemma så blir det inte så mycket läst på kvällarna, så de få sidorna som var kvar tar lite längre tid att läsa än det skulle gjort på Teneriffa. Snart kommer mer om den.

5 kommentarer:

 1. Vad spännande med en bokhylla full av överraskningar att välja bland. Jag är själv ett stort fan av Ian McEwan och rekommenderar varmt hans böcker. Hans "Atonement" (Försoning)är min favorit och filmatiseringen är dessutom fantastisk (vilket inte alltid är fallet då det gäller fimatiseringar av böcker). Likaså "Saturday" och "The Child In Time" är bra. :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 2. Ja, vilka härliga böcker! Märker att du också tar din tid med Ben Okri. Det tog mig nog ett år att läsa ut hans Famished Road. Kanske måste man läsa den bitvis? Det är samtidigt en av de böcker som jag har livligast minnen från, ganska många år efteråt.
  Instämmer dock med min Plats i solen om "Atonement" -just den är en absoluta favorit. Och som du säger, Anneli, så sammanfattar Ian McEwan i nästan alla sina böcker vad man drömmer om i en författare! Hur bara kan man skriva så bra?

  SvaraRadera
 3. Jag har också Famished Road i bokhyllan, men har ännu inte läst den.
  Låter som paradiset att åka till värmen och läsa en massa böcker så där.

  SvaraRadera
 4. Inte en enda av de där böckerna har jag läst. Jag är dessutom för lat att läsa på engelska, orkar inte översätta i huvudet, ger upp ganska snabbt. Men det där med att vara på resa och hitta böcker som finns i 'biblioteket' känner jag igen. Jag hittade en sådan bok 2003 på ett vandrarhem. Den heter: En man och hans hund och är skriven 1961 (då var jag 10 år) o handlar om 2:a v-kriget. Jag är överlycklig över att jag fann den och jag uttryckte min lycka över den för vandrarhemsinnehavarinnan och fick köpa den för 10:-. För mig är det som att ha en skatt i bokhyllan, sliten och ful men underbar:-)

  SvaraRadera
 5. Lotta:
  Det är kul när förväntningarna på en författare håller. Jag kommer definitivt att läsa mer av McEvan.
  Kram!

  Sofie:
  Vad roligt att höra om någon som läst Okri. Det är verkligen en mustig bok som kräver total uppmärksamhet. Jag ska ta tag i den snart igen :)

  Jag ser fram emot att läsa mer av McEvan också. Hans sätt att bygga en berättelse är verkligen en önskedröm för en författare.

  Nilla:
  Det var verkligen skönt att komma bort ifrån alla måsten så att man kan koncentrera sig på läsning på ett helt annat sätt :)

  Ben Okri´s bok är mycket mustig och kräver en hel del närvaro.

  Ebba:
  Att läsa engelska böcker gör jag själv gärna då och då eftersom det är ett bra sätt att hålla engelskan levande. Jag läser faktiskt de flesta engelska böcker lika lätt som de svenska.

  Vilken fantastisk berättelse om din bokskatt som du hittade när du var liten. Tänk vad många härliga bokminnen det måste finnas runt om i världen :)
  Kram!

  SvaraRadera