.

.

onsdag 8 september 2010

Tips och tricks

Så var det ju det där med att välja förlag. Vilka förlag ska man skicka till och hur många skickar man till på en gång?

De stora förlagen får ju in en oändlig ström av manus och man får en känsla av att de kan vara opersonliga just eftersom de är så stora. De mindre förlagen ger inte ut så många böcker per år men känns kanske mer personliga. Jag har ingen aning alls. Hur gör man första gången?

Hur många förlag ska man skicka till? Att vänta länge på svar har jag förstått är att förvänta sig. Då borde det vara bäst att skicka till flera på en gång. Samtidigt kanske man har ett förlag som man föredrar.

Fast mest är jag bara förundrad över att jag kommit så här långt. Att jag faktiskt sitter och funderar på vilket förlag jag ska skicka till. Jag kan inte annat än att vara stolt över att jag faktiskt gjorde det. Jag har skrivit en hel bok. Lyckan är fullkomlig! So far so good!

Här finns en del kul att läsa angående skrivande.

12 kommentarer:

 1. Åh vad roligt att du kommit så långt. :)

  SvaraRadera
 2. Oj, vad spännande! Får jag fråga vad det är för typ av roman??
  Svårt att veta vilka förlag man ska skicka till, mitt enda tips är att skicka till både stora och små... ska bli spännande att se hur det går för dig!
  /K

  SvaraRadera
 3. Jag är också glad och stolt, trots att jag inte gjort ett dugg!! :D Och det är med spänning och nyfikenhet jag kommer att följa ditt arbete.

  Kramkram
  Ullis

  SvaraRadera
 4. Vad kul att ha kommit så långt!
  Hur länge har du hållt på? När ungefär började du skriva?
  Hade du en klar tanke från början, typ hela storyn i stort eller kom handlingen efter hand?

  Ja, jag har kört fast lite i mitt skrivande. Häromkvällen blev det drygt 8000 tecken (utan blanksteg), men nu... nothing.

  SvaraRadera
 5. Om du skickar till fler än ett förslag och flera säger ja kan du välja mellan dem va? Eller hur funkar det? Måste du bestämma dej för en i taget? Är det fräckt att köra fler på en gång?

  SvaraRadera
 6. Tänkte precis ställa en fråga, när jag såg att "Karina författar" redan ställt den. Lite nyfiken blir man ju... ;)

  SvaraRadera
 7. Ja så spännande! Tänk att få följa dig på den här resan och se vart det tar vägen! Jag tror jag vill ha ett signerat ex direkt innan de blir svåra att få tag i!=)

  Kramis
  Adela

  SvaraRadera
 8. Jeanette:
  Det känns faktiskt helt galet :D

  Karina:
  Jag tycker också att det är spännande :) Jag är inte så bra på genrer men det är ett drama. Jag tror också på att både skicka till stora och små förlag.

  Ullis:
  Tack, vad gullig du är :)
  Kram!

  Stort och smått:
  Ja, det är otroligt spännande!
  Jag började skriva i februari 2009 då vi var på Mallorca i ett år. Jag hade efter några tafatta försök lagt skrivandet på hyllan. Något på Mallorca gjorde att det släppte och första meningen kom till mig bara sådär. Efter det forsade den ur mig. Det fanns ingen tanke, ingen story när jag skrev den första meningen. Helt galet! När jag kom hem låg den i ett halvår innan jag fortsatte. Nu är den snart helt färdig :D
  Jag är säker på att ditt skrivande snart kommer igång igen. Det går ju lite upp och ner. För mig fungerade det inte innan jag började ha hörlurar med musik på mig samtidigt som jag skriver :)
  Lycka till!

  Trolligt:
  Det verkar som om det är ok att skicka till flera på en gång. Men jag får nog vara glad om ett nappar :D

  Anna:
  Jag tycker det är svårt att bestämma genre men det är ett drama. Ingen deckare :D

  Adela:
  Jag är så glad att du är med mig på den här resan! Du får ett signerat ex medan den ännu är varm :D Eller får du trösta mig när refuseringarna dyker upp ;)

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Visst är det superhäftigt! Jag kommer att skicka till 3 förlag samtidigt tror jag. 2 förlag är helt klara vilka jag ska skicka till (inte de stora drakarna, de refuserade mig i förra vändan), men det tredje har jag några att välja mellan. Det börjar bli dags att bestämma sig nu känner jag! Det är nära nu... :)

  Kramis

  SvaraRadera
 10. Grattis! Vad spännande och roligt! Personligen tycker jag det är vettigt att skicka till flera förlag -i synnerhet eftersom det ofta verkar vara ren slump att de hinner läsa ingående eller ej. Om du letar bland små förlag hittar du kanske lättare en skräddarsydd profil som passar just din bok? Stora förlag har nog, å andra sidan, fördelen att bättre kunna ta hand om de författare som väl ges ut -PR mässigt osv. Små förlag kämpar alltid ekonomiskt, verkar det som. Oavsett vad du väljer, så ett stort lycka till!

  SvaraRadera
 11. Jag går och tänker på samma saker.

  Jag undrar också om man ska vara försiktig med att skicka till för många på en gång. För tänk om man skulle få lite uppmuntran från någon om att det är rätt så bra men inte tillräckligt - då vill man ju få en chans att bearbeta ytterligare och försöka igen.

  För man kan väl inte skicka samma omarbetade roman till ett förlag som redan har sagt nej?

  SvaraRadera
 12. Nina:
  Oooolidigt spännande!

  Kram!

  Sofie:
  Tack!
  Jag håller med om att skicka till flera förlag samtidigt, annars kan det ju ta oändligt lång tid att få svar.

  Annika:
  Det är ingen lätt fråga och det är nog upp till var och en att bedöma vad som känns bäst.
  Själv är jag otålig och skickar nog till flera förlag samtidigt :)

  SvaraRadera