.

.

söndag 16 januari 2011

Redigeringar

Förra gången jag redigerade så såg det ut så här.


Det var augusti och jag satt utomhus i solen och värmen när jag jobbade med mitt manus. Jag behövde solglasögon och jag minns den overkliga känslan av att vara så nära till att skicka iväg till förlagen. Det var en blandad känsla av att vara riktigt nöjd över att ha ett färdigt manus och den läskiga känslan av att någon nu skulle bedöma det som jag skrivit.

Fyra månader senare sitter jag åter och redigerar. Nu lyser solen och värmen med sin frånvaro och tillvaron är istället grå och trist. Isen på gatorna utanför vårt hus gör det nästan omöjligt att gå. Solglasögonen ligger bortlagda i någon låda för en lång tid framåt. Men redigeringen är faktiskt riktigt spännande. Jag har inte läste ett ord på mitt manus på fyra månader. Det blev dock inte så sent igår som jag befarade för jag blev för trött. Att redigera kräver ett vaket sinne. Dessutom vet jag av erfarenhet, fast jag aldrig lär mig, att helgerna med barnen hemma inte alltid ger mig så mycket egentid. Det är så mysigt att ha dem hemma. och vi passar på att vara tillsammans. Det är tur att jag är positiv i alla fall,  i morgon kanske jag kan smyga till mig lite tid för mig själv och mitt manus.

6 kommentarer:

 1. Vad skönt att läsa manuset efter 4 månader! Jag tycker att när man skriver, egentligen vad som helst, blir man så trött på det man skrivit. Då kan det vara skönt att få lite perspektiv ett tag och sen läsa om. Då blir det säkert ännu bättre redigering :)

  SvaraRadera
 2. Visst är det intressant vad lite distans kan göra för manuset... Hur ser du på det nu? Tror du att du kommer att behöva skriva om mycket?

  Jag har också mycket redigering framför mig, vilket känns både lockande och lite tråkigt.

  SvaraRadera
 3. Lycka till med redigeringen vännen! Ett tidsödande jobb men ack så viktigt. Redigera och redigera och redigera åter igen. Ibland behöver man även "kill your darlings" även om det smärtar. Därför är det så viktigt att ha människor som man litar på som läser och ger konstruktiv kriktik. Kämpa på vännen! :)

  Ha en riktigt fin söndag!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 4. Trillingnöten:
  Det är kul att ta fram en text efter en lång tid. Då har tankarna mognat och man ser texten på ett nytt sätt.

  Annelie:
  Jag har inte hunnit redigera så mycket. Än så länge är det småförändringar men kanske blir det större förändringar längre in i texten.

  Precis som du säger så känns redigeringen både lockande och tråkigt. Särskilt när man håller på med nya saker samtidigt. Jag håller på att skriva på mitt andra manus och det är ju faktiskt roligare :) Men om man inte vill ge upp så gäller det att redigera och göra bättre.

  Lotta:
  Redigering är både roligt och tråkigt. Roligt för att det är kul att läsa texten igen efter en lång tid. Tråkigt för att man gått vidare och skriver på något nytt. Det ska nog gå bra ändå.

  Ha en skön kväll!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Nu håller jag dig i handen. Även om jag själv föll idag. Lycka till med redigeringen.

  SvaraRadera
 6. Malin, Costa Brava:
  Men Malin, då är det ju jag som ska dra upp dig. Nu gör jag det, ta min hand. Upp och hoppa igen, det är bara att kämpa på. Du vet ju redan att du kan. Ta det lugnt i kväll och så kör vi i morgon igen. Kram!

  SvaraRadera