.

.

tisdag 25 januari 2011

Is och vatten, vatten och is


Mitt läsande just nu är inte så prioriterat eftersom jag redigerar mitt första manus, avslutar min första barnbok och så har vi ju min numera berömda strykhög :) Därför går läsandet inte så fort framåt men ett eller två kapitel per kväll blir det i alla fall.

Nu har jag läst ut Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson. Ingen kan som Majgull Axelsson bära en berättelse där så mycket är dolt under ytan. Hon beskriver mänskliga beteenden och relationer på ett lysande sätt. I den här boken finns tvillingsystrarna Elsie och Inez och några av de människor som kretsar runt dem. Här beskrivs syskonkärlek som förstörs av den ena systerns val att lämna sitt barn för att uppfostras av den andra. Själv försvinner hon under långa perioder då hon jobbar på sjön. Det här påverkar alla på ett negativt sätt och känslor döljs men ligger hela tiden precis under ytan.

Jag tycker om språket och hur hon på ett nästan smygande sätt utvecklar berättelsen. Bitvis tyckte jag att det var för mycket beskrivningar av isen och forskningen på isbrytaren som har en central roll i boken. Kanske berodde det på att jag inte läste den i ett snabbare tempo. Jag tycker att den här boken är bra och mycket läsvärd men inte lika bra som Aprilhäxan.

Kuriosa:
Amanda Hellberg kommenterade i min blogg när jag höll på att slutredigera i augusti förra året. När hon såg små glimtar ur texten, skrev hon:

"Härligt! Bra jobbat! Jag läser nyfiket lösryckta meningar och tänker 'Majgull Axelsson...' (en ny Majgull är alla förläggares dröm att hitta).

Jag vet inte om det går att få en mycket bättre uppmuntran när man ska skicka sitt absolut första manus till förlag. När hon skrev det hade jag inte läst Majgull Axelsson på flera år men jag älskade Aprillhäxan. Jag läste Is och vatten, vatten och is utan att tänka på om det stämmer eller inte men i slutet kom det ett kapitel där jag faktiskt själv kunde se vissa likheter, utan att på något sätt försöka att jämställa mig med Majgull Axelsson. Det är något med de korta meningarna som gör att jag känner igen stilen. Lite spännande faktiskt!

7 kommentarer:

 1. Ännu en bok att sätta upp på listan!

  SvaraRadera
 2. Ah...jag ska till biblioteket idag för att snoka efter förlag som ev skulle kunna passa min barnbok och tror att jag måste låna boken! Läser själv Isabell Allendes biografi Summan av dagarna. Om språket försvunnit lite i översättningen vet jag inte men hon har kanske inte det mest otroliga sättet att skriva, däremot är boken ganska kul att läsa eftersom hon omger sig av de mest makalösa människor och människoöden. Jösses, vilket liv!

  Ha det bra och lycka till med din barnbok!!

  SvaraRadera
 3. Jättespännande med en "Majgull stil". Is och vatten införs nu på min sommarboklista!

  SvaraRadera
 4. My Myself and I:
  Hoppas att du gilla den :)

  Caroline:
  Jag har aldrig läst Isabell Allende men det kanske är dags nu.

  Spännande att vi är i samma fas med barnboken. Jag ska också försöka hitta förlag till min :)
  Lycka till du också!

  Sofie B-C:
  Jag får blanda Majgullstilen med min helt egna stil :)

  SvaraRadera
 5. Jag har ännu inte läst någon av hennes böcker. Men jag har hört mycket gott om henne och hennes författarskap. Min mamma gillar hennes böcker skarpt så jag får ta och låna någon av henne.

  Men allra helst vill jag läsa DIN bok Anneli och även om det är smickrande att bli jämförd med en annan författares stil är jag helt övertygad om att du kommer både att skapa och stå för en helt egen stil som kommer vara speciell och utmärkande för dig och ditt författarskap.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 6. Lotta:
  Tack för dina snälla ord!
  Det skulle vara en ära att få stå i din bokhylla, efter att ha blivit läst såklart :)

  Aprilhäxan är otroligt bra om jag ska tipsa om en.

  Kramar!

  SvaraRadera
 7. Jag har precis börjat läsa den faktiskt så det ska bli spännande att se hur det fortsätter...

  SvaraRadera