.

.

tisdag 12 februari 2013

Dödar skolan barnens kreativitet

det tycker Ken Robinson och jag måste nog tyvärr hålla med. I dag vill jag dela med mig av ett mycket roligt och inspirerande klipp som skapar en viktig eftertanke där Ken Robinson  pratar om skola och kreativitet.Kreativitet är inte något vi växer i utan något vi växer ur eller kanske utbildas vi rent av ur den. Ken Robinson tycker att vi ska tänka om och tänka rätt när det gäller skolutbildning och anpassa den till hur livet ser ut i dag. Kreativitet är lika viktigt att uppmuntra som läs- och skrivkunnighet. Tanken på det faktum att vi inte uppmuntras att göra sådant som har med kreativitet att göra är sorglig. Ett barn har oändligt med kreativitet inom sig, men när försvinner den och varför? Hur många gånger hör man inte håll inte på med musik du kan ändå inte bli musiker, håll inte på med konst för du kan ändå inte bli konstnär eller håll inte på med teater för du kan ändå inte bli skådespelare. Eller för den delen skriv inte för du kan ändå inte bli författare. Kreativa, talangfulla, briljanta högt utbildade människor i dag tror inte att de är det eftersom det inte värderas tillräckligt högt i skolan, eftersom skolan är helt och hållet uppbygd på att vara en akademisk utbildning. Vi borde verkligen låta varje barn hitta sin talang, sin glädje och sin passion där den finns och inte utbilda bort den tills inget längre finns kvar.

16 kommentarer:

 1. Jag håller verkligen med. Har jobbat som lärare i tolv (!) år och tycker att vi blir alltmer styrda uppifrån med krav på resultat och bedömning. Jag håller på med så mycket administrativt arbete att jag sällan kommer till det som är viktigt. Dvs planera mina lektioner så att de blir lockande, roliga och inspirerande.
  Älskar mitt jobb, men funderar på allvar på att hitta på något annat...
  (författare kanske???)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte vara lätt att vara lärare idag med krav från alla håll. Förändring och nytänkande måste komma uppifrån och jag tror som alltid på att man måste hitta glädjen i lärandet. Det ska vara roligt och inspirerande att gå till skolan och bra lärare behövs verkligen.

   Radera
 2. Hoppas jag inte att det stämmer på de flesta skolor! Kreativa barn o ungdomar är underbart!! Det uppmuntrar jag och mina kollegor! Min största utmaning är att få med de som inte vågar, vill eller kan. Få se dem skapa en berättelse eller något annat arbete! Det är så härligt att få se dem växa! Det stärker självkänslan!

  KRAMAR Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också det, men jag märker runt omkring mig och mina barn hur många dåliga exempel på skolor det finns. Självklart ska man uppmuntra till kreativitet men inte tvinga, det viktigaste är glädjen och att få välja sin väg själv. Utmaningar är alltid bra, särskilt i skolan då man håller på att hitta sig själv. Bra och engagerade lärare är nyckeln till bra undervisning. Jag är helt säker på att du är en av de fantastiska lärarna.
   Kramar!

   Radera
 3. Men jag tänker att man kan ju alltid bejaka sin kreativitet på fritiden, måste skolorna ta hand om sånt? På ett sätt kan jag förstå det där med akademisk styrning, och de som verkligen vill ägna sig åt något kreativt tror jag gör det ändå, utan uppmuntran. Kanske är det ett sätt att skilja ut de som verkligen vill satsa på det oavsett framtiden för det, dvs oavsett om de kan tjäna pengar på det eller inte? Riktiga konstnärer går inte att stoppa, hur mycket man än försöker. Det är iaf vad jag tror. De har det där inneboende behovet av att uttrycka sig som inte går att kväva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast jag tycker att kreativt arbete hör lika mycket hemma i skolan som det akademiska. Vi människor är olika och jag tycker att även de kreativa ska kunna hitta sin plats i skolan. Det är just det som är problemet att kreativa yrken behandlas lite nedlåtande som fritidssysselsättning och därför tror jag att många tidigt väljer bort sin talang och sin passion till fördel för ett "riktigt" jobb, det är fel tycker jag och det skapar inte lyckliga nöjda människor. Livet är för kort för att användas på något annat sätt än att göra det som gör oss lyckliga och det skulle jag vilja att man uppmuntrades till redan i skolan. Precis som han säger i filmen så är skolan som den ser ut nu anpassad för ett annat samhälle än det vi har idag. Nästan alla går på gymnasiet och väldigt många på universitetet, vilket gör att nästan alla har en bra utbildning och ändå är det nästan omöjligt att få jobb när man är färdig. Eller kanske just därför. Jag tror att man behöver tänka om ordentligt när det gäller utbildning och jobb överhuvudtaget. Sedan tror jag du har delvis rätt i att man kanske använder sin kreativitet ändå, i alla fall på fritiden, men jag tror att många har begravt sin kreativa passion eftersom den inte har tillräckligt stort värde i samhället. Om man inte är känd i sitt kreativa område förstås, för då blir det plötsligen väldigt fint. Nytänkande i skolan måste nog till och det snabbt. Kanske finns det till och med massa nya jobb i den kreativa sektorn som kan ta våra ungdomar ur en tråkig arbetslöshet.

   Radera
 4. Som lärare är det nåt man brottas med dagligen! I skolan uppmuntras kreativitet - typ. Fast bara inom ramar. Jag tycker tat man borde satsa mer på musik, idrott och konst likväl som skriva och läsa...och matte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det kreativ tänkande i skolan redan idag, men precis som du säger så får det bara finnas inom vissa ramar. Alla ämnen borde anses lika viktiga tycker jag, då blir det lättare för alla att hitta sin plats i skolan.

   Radera
 5. Å jag håller med dig med!! Och jag håller verkligen med Trillingnöten här ovan! Tycker också att musik som ger så mycket glädje, idrott och andra kreativa saker borde få ännu mer plats!

  Många kramar till dig!
  Adela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som är kreativt skapar glädje, bara det får utnyttjas på ett positivt sätt.

   Kramar!

   Radera
 6. Jag håller med dig, det finns mycket som skulle behöva ändras i skolan. Alla kanske inte vill arbeta som författare eller konstnär, men många lär sig nog mer och bättre om själva inlärandet innebär något kreativt. Hm, fick jag till det så att du förstår vad jag menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket som skulle kunna bli bättre i skolan, inte minst att alla ämnen är lika viktiga. Att lyckas skapa glädje och en önskan om att lära sig mer. Kreativt lärande är inspirerande och gör det lättare att förstå. Tänk om man kunde lyckas med att få barnen att tycka om att gå i skolan och att verkligen förstå varför de gör det.

   Radera
 7. Jag läste någon gång en man som debatterade för att matte var ett onödigt ämne (minns inte vem men det var ett debattinlägg i GP för något år sedan). Sättet han lade fram sina argument på gjorde att resonemanget lät helt logiskt. Han menade att de kreativa ämnena var förutsättningar för att bli en tänkande och självständig människa!
  Sådana som behövs i arbetslivet. Kreativt tänkande är inte enbart för författare och konstnärer.
  Jag säger inte att man ska ta bort matematik, men jag tycker att man borde se på skolan med nya ögon. Just nu gå vi bakåt...

  SvaraRadera
 8. Precis! Vad gäller matematik så tycker jag heller verkligen inte vi ska ta bort det som ämne, helt enkelt för att allt är matematik. Om man tänker efter så finns det inget i Universum som inte innehåller någon typ av matematik. Det finns enormt inspirerande tankar runt just matematik och bättre och roligare sätt att lära sig det på ett kreativt sätt. Jag tror att man kan använda kreativiteten i alla ämnen för att hitta inspiration, glädje och ett självständigt tänkande. Jag tror vi måste tänka om helt och hållet i skolan för att hitta helt nya och moderna sätt att ta sig ann utbildning på.

  SvaraRadera
 9. Jag håller med dig. Visst är det synd när barnens drömmar släcks redan tidigt. Jag gör allt för att lyfta fram mina barns kreativitet. Jag vill verkligen att de lever sin dröm och satsar på det som är viktigast för dem. Har en son som håller på med film. Han och hans kompisar gör egna filmer. (du kanske har sett länken på FB) Jag skjutsar och ställer upp som filmare när de fattas någon i gänget. ;) Ska lägga upp den på min blogg någondag. Det är galet viktigt att ge dem rätt förutsättningar i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande med film! Och kul med dem som vågar och vill följa sina drömmar. Så härligt att du uppmuntrar och hjälper till. Jag tycker det är viktigt att även skolan uppmuntrar kreativt arbete eftersom alla barn inte har föräldrar som gör det. Det är så viktigt att lära sig att våga följa sina drömmar och göra det som gör oss nöjda och harmoniska.

   Radera