.

.

onsdag 8 februari 2012

Vad vill jag skriva om

allra mest? Vad vill jag säga med mina böcker? Allt måste börja med vad jag vill säga. Vad som är viktigt att skriva om, för mig. Mitt första manus är något som kom till mig djupt inifrån mitt inre och därför är jag säker på att det var en viktigt bok att skriva för mig. Kanske är det inte rätt berättelse, rätt genre, rätt tidpunkt för ett förlag att anta den nu, men det var absolut den boken jag ville skriva. Jag tror att det är viktigt att känna passion för ämnet man väljer att skriva om. Då och bara då tror jag att man lyckas förmedla vad man vill säga. Förhoppningsvis landar det i någon annans sinne och stannar där på ett eller annat sätt.Bli den du är! Följ din inre röst. Våga tro på din egen berättelse. Själv önskar jag att jag har förmågan att skriva något som stannar hos läsaren hela livet. När jag skrivit den berättelsen så har jag blivit författare på riktigt.

14 kommentarer:

 1. Så är det med det manuset jag håller på med - viktigt för mig att skriva, men kanske inte så uppskattat för andra att läsa :/
  Men jag måste skriva klart, sen får jag börja fundera på lite olika vinklingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror verkligen på att skriva sådant som är viktigt för en själv. Jag tror också att läsare kan uppskatta det, däremot förlagen går nog tyvärr mycket på vad som fångar den stora massan. Fast det finns å andra sidan väldigt många förlag, något av dem borde våga satsa på det som är annorlunda :)

   Lycka till med skrivandet!

   Radera
 2. Det är nog väldigt viktigt att man brinner för det man skriver om. Att man skriver för sin egen skull. Sedan är det ju alltid en extra bonus om det skulle tilltala andra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill verkligen känna något för det jag skriver, annars blir det väldigt tråkigt. Jag skriver de berättelser som jag vill och behöver skriva och hoppas sedan på att något förlag tycker att den går att sälja : )

   Radera
 3. Absolut! Helt rätt!
  När jag ser på ex musikvärlden idag handlar mycket om att bli stjärna snarare än att med sin musik lämna budskap och avtryck och det gör mig tokless.
  Att som du sätta driften att vilja berätta något som läsaren bär med sig länge länge främst gör mig varm och glad i hjärtat!
  *kram* :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så glad över att du tycker att min inställning är rätt. Det finns så mycket yta redan, så jag tror inte att det behövs fler i den världen. Om jag istället kan skriva något som berör så är jag fullkomligt nöjd.
   Kram!

   Radera
 4. Casanovas kvinna blev viktig, både för mig och andra, men nu vill jag bara skriva sådant som underhåller. Utan budskap, annat än att medelålders kvinnor är sköna:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behöver inte vara något budskap alls, bara viktigt och roligt att få skriva. Och att medelålders kvinnor är sköna är också ett budskap. Ett väldigt bra budskap till och med :)

   Radera
 5. På något sätt får du mig att tänka på Laleh - hon går sin egen väg men vill samtidigt nå fram med sin musik. Speciell. Kompromisslös. Nära. Sann.

  Det de flesta lektörer "tjatar om" är att man ska gestalta, gestalta och gestalta och när man nått dit - då säger de: "Se över dialogen" - vilket betyder att dialogen är viktig - superviktig.

  Alltså, enligt dem - så ska man ha så många "filmiska scener" som möjligt - inga transportsträckor - utan man ska scenlägga allt.

  Och precis som det är i filmer = dialoger.
  I de flesta bra filmer finns det dialoger i hela handlingen som fotot förstärker - fotot bär inte - utan det är dialogerna mellan personerna som bär alltihop. Mycket tänkvärt och lärorika kommentarer som lektörerna bjuder på (och vi betalar - men det kan det vara värt))

  Jag önskar att förlagen ska upptäcka dig = pärlan av pärlor:))

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack gulligaste du! : Från en pärla till en annan : )

   Vilken fin tanke. Laleh är verkligen allt det där. Jag hoppas att jag själv besitter en del av hennes egenskaper : )

   Gestaltningen är verkligen, inte bara viktigt, utan nödvändig. Att lyckas med dem är nyckeln till en bra berättelse. Dialogen däremot, är jag lite kluven till. En bra dialog kan vara fantastisk och en dålig otroligt tråkig. Själv är jag inte särskilt förtjust i dialog, varken att skriva eller att läsa. Jag vet inte om jag någonsin kommer att komma överens med dialogen till hundra procent : )

   Kramar!

   Radera
 6. Ja, det är nog så. Annars blir det bara ytligt och tråkigt tror jag. Hjärtat måste vara med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtat måste alltid vara med. Så är det i alla fall för mig : )

   Radera
 7. Jag tror absolut på det, många av de berättelser jag börjat skriva har jag tröttnat på, bara för att de inte har gett mig något, jag har inte känt något när jag skriver dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut, en berättelse måste beröra, på ett eller annat sätt.

   Radera