.

.

måndag 20 februari 2012

Huvudvärk och följebrev

det är lite av vad min dag har innehållit. Även om det fortfarande gör väldigt ont i halsen och maken meddelade mig om att jag har snarkat hela natten, vilket jag normalt inte gör, så känns det som om det långsamt blir bättre. Idag har jag instruerat dottern, som gärna vill lära sig att tvätta och stryka tvätt. Hon ska göra det på hemkunskapen snart så hon ville vara förberedd. Under tiden som hon strök så såg hon och jag på The Holiday som är en sådan mysig film. En sådan som får berättaren i mig att jubla. Sedan strök jag lite också och det kändes härligt att få göra något en stund. På tal om film och magiska berättelser, så såg jag och mina äldsta barn Australia i går och jag älskade den. Vilken fin, varm, romantisk och spännande berättelse. Vi tyckte väldigt mycket om den alla tre. Maken somnade i början någonstans. Han har svårt att sova ut på morgnarna så han däckar snabbt på kvällarna.
I dag har tankarna gått till följebrevet igen. Det ska ju finslipas och snart skickas tillsammans med manuset till förlag. Då behöver man slipa lite på det, så att det kan bli den juvel det kan bli.

Jag går ut hårt med råd om vad man INTE ska göra.Jag har en extremt kreativ personlighet som älskar form, färg, bild och musik, vilket gör att jag gärna vill pimpa mitt följebrev, så att det ger ett angenämt synintryck. Jag vill att det ska vara vackert och helst skulle jag låta lite passande musik få finnas med i bakgrunden. Ja, sådan är jag! : ) Jag vet att det inte är önskvärt och jag ska inte göra det. Jag ska försöka hålla mig till det svartvita tråkiga. Däremot ska jag försöka jobba lite mer med innehållet i texten. Det tror jag blir bra, bara jag kan få till den där texten som lyser i färger utan att de syns för ögat.

Hur tänker ni, när det gäller följebrev!30 kommentarer:

 1. Jag älskade den lille killen i Australia! Däremot börjar det bli lite läskigt att titta på Nicole Kidman, nu får hon allt sluta upp med att operera sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den lille killen var fantastisk. Jag håller med om Nicole, vi behöver inga fler märkliga ideal. Hon var verkligen otroligt vacker precis som hon var.

   Radera
 2. Åh vad jag vill se den filmen!
  Om följebrevet har jag tyvärr inga råd att ge, dit har jag inte kommit än =)
  Hoppas du blir frisk snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla du!
   Det är en fantastisk film. Se den!
   Det är inte lätt med följebrev. Trots att jag redan har skrivit och skickat ett, så känner jag mig osäker på vad som är ett perfekt följebrev : )

   Radera
 3. Jag tänker baksidestext. Kort och gott:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Baksidestexten har jag och kort och gott känns rätt : )

   Radera
 4. Kort! Tänker jag. Och helst fritt från stav- och syftningsfel... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt kort! Fast fyllt av de rätta orden. Fritt från stav- och syftningsfel, definitivt! : )

   Radera
 5. klart det inte ska vara svartvitt och tråkigt, det ska spegla din personlighet och göra avtryck hos den som ska läsa ditt manus. Ungefär som när man söker ett jobb. Om inte ditt följebrev verkar intressant hur ska ditt manus då göra det, tror jag att de kan tänka. Så krydda lite grann med det som är du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det ska tyvärr inte spegla min personlighet, bara mitt manus. Och jag tänker som du, om det inte alls sticker ut, då gäller det verkligen att någon läser det, så att texten når fram.

   Radera
 6. En kort och lockande beskrivning av berättelsen och så några rader om författaren, tänker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, kort och lockande! Fast det är en riktig utmaning : )

   Radera
 7. Australia är en jättebra film! Inte blir den sämre av att man kan vila ögonen på Hugh Jackman heller... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En absolut fantastisk film! Och nej, Hugh Jackman gör inte ont alls att titta på : )

   Radera
 8. Haha, musik i följebrevet är ju bara så underbart kul!!!! Det skulle nog få den tristaste snubben att haja till! :)

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Australia har jag inte sett - något att se fram emot:) Kanske min son och familjen har den - ska fråga.

  Följebrev - suck, inte helt lätt.
  Det som jag tycker är allra svårast är det man ska skriva om sig själv - då menar jag vad man ska välja att ta med och hur mycket man ska krydda utan att det låter förmätet och självgott.
  Balans - är väl ordet jag söker. Balanserad kryddoft ... hm ...

  Blir glad att du har klarat av att stryka lite också och att dottern vill hjälpa tll:)

  Det med snarkning - det kan bli en ovana - eller vana om man ska tro Kims berättelse häromdagen - var rädd om den isåfall:))

  Kramar - nu törs jag minsann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Australia är en äventyrsfilm som passar alla i familjen utom de yngsta. En riktigt härlig och spännande berättelse med verklighetsbakgrund.

   Följebrevets innehåll är en ständig källa till funderingar. Vad gäller att skriva om sig själv, så verkar de inte särskilt intresserade förutom om det hänger ihop med skrivandet eller innehållet i boken. Annars tycker jag att en väl balanserad krydda låter perfekt : )

   Detnkändes riktigt skönt att få stryka lite tvätt efter all vila. Med dotterns hjälp så ska vi nog komma igenom vårt tvättberg till slut : )

   Snarkningarna hänger ihop med min svullna hals, så jag hoppas att det bara är tillfälligt. Jag läste också Kims berättelse och så kan man ju också vända på det.

   Kramar!

   Radera
 10. Vad härligt att din dotter är så ivrig att vara förberedd :) Det gillar jag! Och det här med följebrev är ju nåt som jag ska pyssla med så småningom:) Tar till mig alla tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med barn som vill lära sig : ) Hoppas att du har nytta av något tips när du kommer till följebrevet.

   Radera
 11. Men vilken seg förkylning! Hoppas den ger med sig snart. Och musik till följebrevet låter jättekul tycker jag. Hur gör du då? Skickar du med en CD? Spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hua, seg som bara den! Visst låter det kul med musik till följebrevet, fast jag har inte alls funderat på hur jag skulle lösa det på riktigt : )

   Radera
 12. Mannen sade i något förebrående ton häromdagen att han blivit väckt av mig mitt i natten, påstod att jag snarkat så att han vaknat. Ombytta roller alltså. Det kan han ha... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, jag har också blivit väckt av makens snarkningar ett antal gånger : )

   Radera
 13. Skönt att höra att du är på bättringsvägen.
  Vilka bra filmer om följebrev, kanon! Massor med matnyttigt. Dem sak jag spara så jag kan titta på dem när jag ska skriva följebrevet till min roman :-)
  Tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! : )
   Jodå, det går långsamt men det går framåt. Jag gillar skrivtips, sedan får man ju ta till sig de som passar en själv bäst.

   Radera
 14. Åh, the Holiday är en såndär film jag kan se hundra gånger.

  Följebrev: Jag tänker att det är som ett brev när man söker jobb, ungefär, fast det bara ska handla om manuset och max två rader om sig själv - och då bara relevanta saker för skrivandet, såsom om man blivit publicerad innan eller nått.

  Skönt att du mår lite bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det går sakta framåt!

   Det är en underbar film. Jag har också sett den ett par gånger och skulle kunna se den många fler.

   Fast för mig är det ett problem att det är som att söka ett jobb, jag har inte gjort det på många, många år, eftersom maken och jag har eget företag. Jag vet inte hur jag skulle skriva en jobbansökan heller. Det är skönt att det är manuset som är det viktiga för jag tycker att det är supersvårt att skriva om mig själv, så två rader passar mig utmärkt : )

   Radera
 15. Hur gör man för att få så vacker blogg som du har? Med alla vackra blomslingor och bilder...jag älskar vintage, shabby chic och sådant...?
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du tycker att det är fint! Just den här bakgrunden har jag hittat på http://www.vintagemadeforyou.blogspot.com/ men hur man byter bakgrund på wordpress har jag ingen aning om, bara hur man gör på blogspot/blogger.

   Radera