.

.

fredag 3 februari 2012

Gifter i kroppen

är definitivt inget man vill ha. Min vana trogen kan jag inte låta bli att googla saker som dyker upp i mitt liv. Nu har jag googlat rotfyllning. Hua! Det känns inte bra alls eller rättare sagt, bättre veta innan man gjort den än efter, eftersom all rotfyllningsmaterial är giftig och kan skada vår kropp.

Tandvårdsskadeförbundet skriver bland annat såhär på sin hemsida:

Något rotfyllningspreparat som oreserverat skulle kunna accepteras ur toxikologisk synpunkt finns inte. Under sådana förhållanden är det frågan om inte alla rotfyllningar innebär en avsevärd risk för biverkningar och att en död tand i första hand bör bort om den inte är alldeles väsentlig för utseende eller tuggfunktion. I och med att nerven är avdödad erhåller man inga smärtsamma varningssignaler om att något är galet när metaller, andra giftiga ämnen eller bakterier börjar orsaka skador.

I en annan artikel, som finns här, blir jag ännu mer rädd.:

Utgör rotfyllda tänder en hälsorisk?
Karin Öckert, tandläkare:
Av de nedan relaterade fallen kan vi lära
• att rotfyllda tänder kan ge upphov till svåra kroniska hälsoproblem;
• att orsaken till ett hälsoproblem kan sitta någon annanstans än där symtomen uppträder;
• att patienter måste få olika odontologisk behandling beroende på kvaliteten på deras immunförsvar;
• att det krävs ett ökat samarbete och kunskapsutbyte mellan tandläkare och läkare;
• att det finns äldre forskning och kunskap som gått förlorad

I samma artikel står följande:

Eftersom immunförsvaret reduceras med åren ansåg Weston Price att rotfyllda tänder bör extraheras på personer i grupp 2 vid 45 års ålder och i grupp 1 vid 55 år för att reducera risken för påverkan av allmänhälsan. Det kan förefalla litet väl drastiskt men bör inte sunt medicinskt förnufttänkande reagera mot en terapi som innebär att vi låter avitala organ sitta kvar i kroppen? Döda organ är alltid bärare av mikroorganismer. På den kända Paracelsuskliniken i Schweiz, där läkarna specialiserat sig på behandling av cancer med mer biologiska metoder än strålning och cellgift, är en av de första åtgärderna att extrahera alla rotfyllda tänder. En naprapat i Göteborg med mycket lång klinisk erfarenhet, som specialiserat sig på sambandet mellan infektioner i munhålan och allmän hälsa, uppger att enligt hans erfarenhet kan 90 av 100 fall med ortopediska problem botas av tandläkare. Tänk om han har rätt!.

Individer i grupp 1 är sådana med starkt immunförsvar och grupp 2 har ett något svagare immunförsvar. I artikeln beskriver man flera fall av olika sjukdomar, som försvinner helt när en eller flera rotfyllda tänder tas bort. Min tanke efter all denna information blir denna. Om jag hade bröstcancer skulle jag inte fundera en sekund på att operera bort mitt/mina bröst. Varför skulle jag då ens fundera på en tand som inte ens syns? Varför ska jag utsätta min kropp för onödigt gift som skulle kunna skapa sjukdomar som är mycket allvarliga? Och varför får man inte veta det här så att man själv har möjlighet att bedöma risk mot vinst och om man överhuvudtaget vill utsätta sin kropp för onödiga gifter?

Hur skulle ni tänka runt detta?

8 kommentarer:

 1. Mycket intressant inlägg! Försöker utesluta så mycket gifter jag bara kan i min vardag, köper ekologisk, använder naturmaterial etc.
  Men det här med tänderna... Det hade jag ingen aning om angående rotfyllning!
  Jag har faktiskt tagit bort en tand som var rotfylld. Skulle inte tveka att göra det igen, kanske bara göra det tidigare.
  Har samma åsikt angående bröstcancer som du har.Vill ju leva så länge och ha så rikt liv som möjligt!
  Tack för det här inlägget!
  Kram Kim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så många gifter runt omkring oss som vi inte kan undvika, så man får göra så gott man kan med dem man kan undvika.
   Jag hade inte heller någon aning om hur det låg till med rotfyllningar, det är lite läskigt.
   Jag gjorde en rotfyllning för några år sedan men det fungerade inte så jag fick ändå dra ut den tanden till slut, det var lika bra det så här i efterhand.
   Det är klart att man vill leva ett så långt och bra liv som möjligt.
   Kram!

   Radera
 2. Det är en märkvärdig värld vi lever i!
  Det märkligaste är att man fortsätter att stoppa gift i munnen på folk (jag har oxå en rotfyllning)- EFTER det att det blivit känt att matrialet innehåller giftiga komponenter.

  Jag har dessutom haft munnen full med ammalgam - sanerade för många år sedan ...

  Något som vi alla utsätts för är alla giftiga ämnen som finns i klädfärgerna ... stackars människor som arbetar med sådant - de blir dödssjuka ... hur kan sådant bara få fortsätta och vi köper kläderna i god tro ...

  Med tanke på din ev rotfyllning - skulle nog tänka mig för nu när du forskat lite ...

  Det här var ingenting jag visste något om - tack för ditt inlägg :)

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod!
   Det är verkligen helt otroligt att vi inte blir mer upplysta i en tid som denna och att vi inte kan ha mer förtroende för dem som vi överlämnar våra kroppar åt.

   Jag skulle också vilja ta ut mina amalgamfyllningar. Det är de som har spräckt två av mina tänder, när det har expanderat.

   Man blir nästan mörkrädd när man tänker på hur många i världen som jobbar med farliga saker.

   När det gäller mina egna tänder, så vill jag verkligen inte ha någon giftig rotfyllning i min käke.

   Kramar!

   Radera
 3. Otroligt intressant. Och fasansfullt skrämmande. Jag har aldrig rotfyllt och vill inte heller göra det av tusen skäl... Usch...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej verkligen inte och så är det skrämmande hur lite man vet om vad som placeras i ens kropp. Man litar ju både på läkare och tandläkare. Fast frågan är hur mycket man ska göra det, kanske borde man kolla upp sådana saker oftare?

   Radera
 4. Jag har inte ens funderat över detta, har rotfyllt en tand i mitt liv och hade jag vetat detta då hade jag aldrig gjort det. Usch vad hemskt, vi får i oss tillräckligt med gift som det är redan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så synd att man inte får veta sådant, så att man själv kan ta beslut om hur man vill göra.

   Radera