.

.

tisdag 23 mars 2010

Slumpen igen


Jag ville avsluta funderingen om den meningsfulla slumpen med ett tillägg.

Många har säkert svårt att tro på att slumpen inte är någon tillfällighet eftersom det blir otroligt smärtsamt om man tror att vi är viljelösa dockor som styrs efter ett redan bestämt manuskript. Är det ett bestämt öde människor går tillmötes när de blir sjuka eller utsatta för våld på olika sätt? Ondskan och smärtan i världen är så fruktansvärd och helt omöjlig att förstå. Livets gåta är ju verkligen inte löst på långa vägar. Jag tror inte att vi är programerade. Jag tror på den fria viljan.

Problemställningen gäller även i religion och många andra sätt att tro. Kan det inte vara så att oavsett om det gäller Gud, slump eller någon annan högre makt så finns det alltid människor med en egen, mindre god agenda, som går emot allt annat för sin egen vinnings- och makthungers skull.

Eftersom jag tror på den egna viljan och möjligheten att styra våra eget liv så är den meningsfulla slumpen i allafall för mig, en vägvisare som jag kan välja att följa, eller inte. För mig måste inte det ena utesluta det andra.

Två vargar

En gammal indianhövding satt och pratade med sin sonson. Han sörjde djupt en tragedi som inträffat i familjen .
"Jag känner att jag har två vargar som kämpar mot varandra i mitt hjärta. En av dem våldsam, hatisk och hämndlysten. Den andra är kärleksfull, förlåtande och medkännande."
Sonsonen frågade: "Vilken varg kommer att vinna, farfar?"
"Den jag matar."

Ur Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist

2 kommentarer:

  1. Det kanske är så att det inte är meningen att saker ska hända men att det alltid finns en mening i det som händer, att det alltid går att lära sej något av det?

    SvaraRadera
  2. Tandgnisslur: Det tror jag är det absolut viktigaste. Att man hela tiden tar lärdom av vad som händer i ens liv :)
    Kram!

    SvaraRadera