.

.

måndag 22 mars 2010

Slumpen är ingen tillfällighet

Den senaste boken jag läst är: Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist.

Det här med slumpen är något jag tycker är riktigt intressant. Är det verkligen en slump eller finns det en mening med allt som sker?

Den här boken handlar om just det. Författaren är övertygad om att slumpen har en mening. Själv är jag inne på samma spår så jag är inte så svår att övertyga trots att det ligger utanför vår förmåga att riktigt förstå. Oavsett vad man tror om detta så har nog de flesta varit med om att sådana saker hänt. Kanske ringer den vi precis tänkt på eller att man råkar stöta på en person på den mest osannolika platsen man kan tänka sig.

För mig hände den mest framträdande av dessa sammanträffanden när jag var tolv år. Jag hittade en brevvän som bodde i ett samhälle utanför den staden som jag växte upp i. Vi hade samma förnamn, det visste vi ju så klart på en gång. Senare visade det sig att vi var födda den sjunde båda två med en månads mellanrum. Vi hade båda tre systrar i liknande åldrar. Vi brevväxlade ett tag och så skulle jag flytta. Mina föräldrar hade köpt ett hus i samhället där min brevvän bodde och vi syskon var lyckliga över att vi skulle få egna rum allihop. Jag tyckte att det var spännande att jag nu skulle kunna få träffa min brevvän. När jag skrev till henne att jag skulle flytta och till vilken adress så sa hon att det var granne med henne. Två hus bort. Vi blev bästa vänner och är det fortfarande. Det kallar jag meningsfull slump.

Jag har ganska lätt att tro eftersom jag är helt övertygad om att det finns saker med oss människor som är helt outforskade. Jag tror att vi långsamt håller på att få mer kunskap om vårt medvetande. Det gör att den här boken är väldigt intressant för mig. Det finns mycket i den som känns spännande även om det mest är teorier.

Citat ur boken:

Människan förundras över bergens mäktighet,
över kraften i havets vågor,
över flodens långa lopp,
över oceanernas vidder,
över stjärnornas rörelse på himlavalvet;
men de passerar sig själva utan att förundras.
Augustinus

och ett till:

Vad är egentligen denna märkliga episod som vi är med om mellan vaggan och graven? Vad är det vi kallar liv? Hur är det möjligt att ett ynka litet björkfrö kan innehålla ett löfte om tusen skogar?

Jag tror att allt hänger ihop. Att det faktiskt finns en mening med vad som händer. Jag tror på "synkronicitet" d v s meningsfull slump som nämns i boken. Jag tror att vissa saker i vårt liv är menade att hända. Varför vet jag inte, man kan bara spekulera. En mycket existentiell fråga egentligen som varje människa själv måste finna svaret på.

Jag avslutar med ännu ett citat ur boken:

Det finns bara två sätt att leva sitt liv:
Som om ingenting är ett mirakel,
eller som om allting är ett mirakel.
Albert Einstein

5 kommentarer:

 1. Jätteintressant Anneli, jag tror helt och hållet på detta att allt hänger ihop och har en mening. Det är bara svårt att se det allra först ibland. Har också flera exempel på såna saker och jag tycker detta är så spännande!
  Hoppas du tar upp något mer liknande framöver;)
  kram
  Adela

  SvaraRadera
 2. Adela: Vad kul att du gillar det. Själv tycker jag att det är väldigt spännande. Läs boken det finns väldigt mycket som är tänkvärt i den.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Så länge barn dör av svält, förlorar sina föräldrar eller utsätts för övergrepp tänker jag fortsätta tro på slumpen och inte ett "öde, och allt har sin mening".

  Det måste funka åt alla håll för att jag ska kunna hänga med.

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 4. Jag gillar att förundras och jag vill tro på mirakel och jag gillar tanken på att allt som sker har en mening. Samtidigt håller jag med Åsa när det gäller barn som far illa, det är extremt svårt att hitta eller förstå meningen med deras smärta och utsatthet.

  SvaraRadera
 5. Åsa och Tandgnisslur:

  Jag håller med om allt det där med ondskan i världen som är så fruktansvärt. Livets gåta är ju verkligen inte löst. Problemställningen gäller ju även i religion och många andra sätt att tro. Kan det inte vara så att oavsett om det gäller Gud, slump eller någon annan högre makt så finns det alltid människor med en egen, mindre god agenda, som går emot allt annat för sin egen vinnings skull.

  Eftersom jag också tror på den egna viljan och möjligheten att styra vårt eget liv så är den meningsfulla slumpen i allafall för mig, en vägvisning som jag kan välja att följa, eller inte. Det ena måste inte utesluta det andra.

  Kram!

  SvaraRadera