.

.

måndag 8 mars 2010

Oscarsgalan och Internationella kvinnodagen

Foto: Mark J. Terrill

För första gången någonsin fick en kvinna, Kathryn Bigelow, priset för bästa regi på Oscarsgalan. Det var inte en dag för tidigt. Ett ganska passande sammanträffande eftersom det idag är Internationella kvinnodagen.

När jag tittade lite på internationella kvinnodagen blev jag riktigt förvånad. Den startade redan 1911 och har en ganska stormig historia.
Du kan läsa mer om det här:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnodagens-stormiga-historia-1.1056888

För mig betyder dagen mest att jag vill hedra alla kvinnor som under historiens gång har kämpat för kvinnors rättigheter. Det är otrolig många som har offrat mer än vi kan förstå. Tack vare dessa kvinnor har vi kommit långt även om det är en lång väg kvar till hundra procent jämställdhet. Jag vill hedra alla modiga kvinnor som kämpat och kämpar för ett rättvisare samhälle.

Det finns väl inte en enda människa som skulle hävda att det inte är självklart med lika lön och lika villkor (det finns säkert någon kvar) i samhället och ändå verkar det helt omöjligt att komma dit. Vad beror det på? Jag fattar verkligen inte hur svårt det ska behöva vara. Männen får väl hålla inne med sina löneökningar tills kvinnorna är i kapp. Om de nu är ärliga i sin vilja om jämlikhet. Allt som är viktigt i samhället har ett pris. Alla som vill förändra måste hjälpa till. Jag är verkligen ingen politiker och säkert naiv men jag fattar verkligen inte hur svårt det ska behöva vara.

För mig är heller inte jämställdhet samma sak som att vi ska göra allt lika som männen. För mig handlar det mera om lika rättigheter för samma syssla och lika värde. Olikheterna mellan man och kvinna är nödvändig och skapar spänning och glädje livet. Hur mycket vi än kämpar emot så har vi biologiska olikheter. Hjärnan fungerar olika på oss. Jag tror på att bejaka det som vi har fått och att göra det bästa av samspelet mellan man och kvinna. Det viktigaste är att varje människa känner glädje och harmoni i sina liv.

2 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet. Håller verkligen med dig i dina synpunkter ang jämlikhet! Som anställd i ett mansdominerat företag så kan man tycka saker.....hmmm...finns många förbättringar att göra!
  Önskar dig en skön dag i solen;)
  Kram från Adela

  SvaraRadera
 2. Ja, det där med jämlikhet är det fortfarande en bit kvar på.
  Ingen sol här tyvärr.
  Ha en härlig dag du också.
  Kram!

  SvaraRadera