.

.

torsdag 10 maj 2012

Tankar om hängbyxor


Jag har funderat en del på modet med hängbyxor tack vare att äldsta sonen som snart är 15 år gärna har lite häng på sina byxor. Eftersom jag tycker att det är fruktansvärt fult och konstigt så har jag tjatat en del om det. Men så började jag fundera lite över varför det är ett så stort problem för mig, och för andra. När vi var unga hade vi våra egna märkliga modeuttryck. Jag menar hur snyggt är det med platåskor och överdrivet breda axlar? Själv hade jag något som var modernt innan de väldigt, väldigt tighta jeansen, det var alldeles för stora Levisjeans som man skulle dra åt väldigt hårt i midjan. Så, som den kloka moder jag försöker vara, så tänker jag ett steg vidare, hur farligt är det att visa en liten del av kalsongerna egentligen. Det finns en oändlig mängd betydligt värre saker han kunde hålla på med. Nu är han en väldigt fin och ordningssam kille, som jag aldrig behöver oroa mig över, so far! Jag vill ju att min son ska känna att hans tankar och önskningar är viktiga, att han ska ha sin frihet att göra det som känns rätt för honom. Vilken sorts mamma är jag om jag redan nu försöker kväva hans önskan om frihet och självbestämmande?

Frihet enligt Wikipedia.

Frihet är rättigheten att utöva och utveckla självbestämmande utan begränsningar i form av förtryck.

Enligt Wikipedia så är historien bakom hängbyxan eller sagging pants som det heter på engelska denna:
According to Greg Mathis, sagging was adopted from the United States prison system where belts are prohibited. Belts are sometimes prohibited to keep prisoners from using them as weapons or in committing suicide by hanging themselves. The style was later popularized by hip-hop artists in the 1990s. It has since become a symbol of freedom and cultural awareness among many youths or a symbol of their rejection of the values of mainstream society.
Mathis also states that sagging has sexual connotations in prison ("Those who pulled their pants down the lowest and showed their behind a little more raw, that was an invitation"). According to Snopes.com, however, this is merely an urban legend.

Mina tankar som till slut slutade i det här långa inlägget, startade med att jag på min promenad i förmiddags såg en kille som ständigt drog upp sina hängbyxor, som envisades med att hasa ner för långt. Han gick framför mig och jag kunde inte låta bli att börja räkna sekunder mellan uppdragningarna. Han drog upp dem ganska precis var sjätte sekund. Vilket jobb!

Jag tycker fortfarande att hängbyxor är oerhört fult och det verkar mycket obekvämt och opraktiskt. Men samtidigt borde det vara självklart att låta ungdomarna ha rätten att klä sig och se ut precis som de vill, så länge det inte skadar någon annan. Låta dem utforska den viktiga friheten. Vi har alla varit där, i ungdomens land, där nya moden måste skapas och testas. Jag tror egentligen att det bara är sunt och ett sätt att lämna de mossiga vuxna en bit bakom sig en stund. Jag är så glad så länge de behåller kalsongerna ordentligt uppdragna! : )
Dessutom kan man bli en väldigt talangfull ung man, även med byxorna hängande en bit ner! : )
 

16 kommentarer:

 1. Ja jag är inget fan av hängbyxor heller, men samtidigt kanske det inte är så konstigt att det modet har blivit populärt. Hur ska ungdomar göra idag för att bryta lite mot normerna - när i stort sett allt i klädväg är "tillåtet"? Mina söner höll på att dö när de hittade min skinnjacka med långa fransar i garderoben som jag hade när jag var 17 år....alla har vi varit tonåringar och alla har vi kommit ur det med sinnet i behåll, med eller utan häng och fransjackor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är verkligen inte snyggt, men på något sätt måste de ju få göra revolution. Precis som du säger så är ju det mesta tillåtet numera och då måste det ju till något alldeles extra. Barnen skulle säkert skämmas över flera saker som vi själva hade på oss och över hur vi såg ut när vi var tonåringar. Jag kommer ihåg hur häftigt jag tyckte att det var med fransar på kläder och väskor när jag var sju år. Då träffade jag den coolaste tonåringen som hade en så häftig handväska med fransar på. Efter det så var min högsta önskan att få en sådan väska. Jag tror faktiskt aldrig att jag har haft någon, men fransar gillade jag länge.

   Radera
 2. Hahaha! Förklaringen var ju den bästa, ever! :-D

  SvaraRadera
 3. Hängbyxorna har gått över här, så det är inte på livstid tack och lov!

  Och skrivarstudio; din fransjacka är ju ultramodern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen skönt att höra. Jag hoppades det.

   Radera
 4. Du är så klok Anneli! På Beatles tid så förfärades man över deras långa hår men det visade sig att ingen tog skada av det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack! : ) Precis så är det ju, varje föräldrageneration har sina egna rädslor.

   Radera
 5. Framförallt tycker jag att det är konstigt att det har varit modernt så länge. Varför går inte trenden över? Jag tycker också det är trist när något som refererar till fängeslevistelse blir coolt. Det är samma sak med skor utan skosnören. Samma sak, skosnörena fick de lämna in innan de gick till sin cell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen ett mode som har stannat länge. När jag började se det så tänkte jag faktiskt på att det skulle ha blivit omodernt tills sonen var i den åldern, så blev det alltså inte. Nu hoppas jag på att fascinationen avtar med ålder. Jag håller med om att mode som har sitt ursprung i fängelser känns fel. Samtidigt är det ju ett ganska starkt statement, som med all säkerhet retar de vuxna. Å andra sidan tror jag inte att det är många som vet varifrån modet kommer här i Sverige, vilket gör att det blir som vilket annat mode som helst. Hur som helst så hoppas jag fortfarande på att det ska gå över mycket snart.

   Radera
 6. I alla tider har det klagats på den unga generationen och så än idag.
  Ibland undrar jag var en del vuxna får sin energi ifrån till att ständigt gnälla och klaga på petitesser som ungdomars kläder. Det finns ju verkligen viktigare saker att engagera sig i.
  Och det är ju som du säger: I den åldern måste de få vara fria att bestämma själva vad de ska ha på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det ju, det har alltid klagats på den yngre generationen. Det kommer med all säkerhet också alltid att vara så.

   Visst är det förunderligt hur mycket tid många äldre har för att klaga, de borde lägga mer tid på positiva saker. Saker som gör skillnad. Det finns verkligen viktigare saker att kriga om än hur ungdomar ser ut. Ju mer frihet och respekt ungdomarna får, desto snabbare tror jag de hittar sig själva och den de vill vara.

   Radera
 7. Ojoj! Jag gillar verkligen inte att se noppriga kalsonger. Jag tycker att det modet är döäckligt! Jag tillrättavisade min son direkt när han började med det och han lydde. Men själv kommer jag ihåg hur jag klädde mig i den åldern. Pjamasbyxor och kort linne som visade både mage och bröst. Min mamma var hysterisk. Nu efteråt skäms jag när jag tänker på det!!!!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar det inte heller, men jag vet också att det finns mycket värre saker en 15-åring kan hålla på med. Jag väljer bara att välja mina krig med omsorg : ) Visst hade vi gräsliga saker på oss vi också! Mina föräldrar sa aldrig någonting om vad jag valde att ha på mig. Fast jag visade varken mage eller bröst förstås, men kanske lite mycket ben ibland, och så hade jag väldigt höga klackar : ) Kram!

   Radera
 8. Kommer aldrig att förstå hängmodet men det är bara att gilla läget! Alla har vi haft våra modetrender! Platåträskor och silkespolo ver hett när jag var 15! Och hur snyggt var det?
  Kramar Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt och hållet med dig, men som du säger så är det bara att gilla läget. Det finns så mycket värre saker en 15-åring kan hålla på med. Visst hade vi en del riktigt gräsliga kläder vi också : )
   Kramar!

   Radera