.

.

söndag 3 oktober 2010

Om att skriva

Jag har läst om och lyssnat på en massa olika skrivtips och många har en storyline eller ett skrivschema. Alla författare verkar så otroligt organiserade. Själv är jag helt oorganiserad. Jag skulle aldrig få till en bok på det sättet. Jag behöver ha det flytande, dynamiska tänkandet där alla dörrar är öppna. Jag börjar bara med en grund eller något som jag vill berätta. Oftast kommer första meningen till mig först och då har jag egentligen ingen aning om var den ska leda mig. Sedan börjar jag skriva och historien kommer till mig efterhand. Det händer saker i berättelsen som jag inte ens hade anat när jag börjar skriva. Här har jag äntligen hittat en författare som gör precis som jag. Det känns tryggt.

8 kommentarer:

 1. Jag tror att det blir bäst om man gör som man själv känner. Malin Persson Giolito gav ett bra tips när vi var på "boktupperware" och det var att skriva ner slutet; därmed vet man åt vilket håll berättelsen ska drivas.

  SvaraRadera
 2. Åsa:
  Det är precis det, jag vet inte slutet! Det kommer till mig efter hand. På något sätt så vill jag inte veta slutet. För mig blir det inte lika spännande att skriva då. Det är precis som du säger alla måste nog skriva på sitt eget sätt. :)

  SvaraRadera
 3. Jag tror också att man måste skriva på sitt eget sätt. visst kan man ta till sig råd och tips men det är långt ifrån alltid som de passar just för mitt skrivande.

  SvaraRadera
 4. Har du skrivit fler böcker? Berätta! Kram Anna

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig haft någon direkt struktur heller när jag skriver, utan bara skriver på. nu har jag börjat försöka mig på ett synops för att se om det underlättar, men jag vet inte... Inte än så länge i alla fall... ;)

  Var och en måste nog hitta det sätt som passar en bäst. Vi är ju alla olika individer och därmed arbetar på olika sätt även i skrivandets konst. Strunt samma hur det ser ut, det viktigaste är väl resultatet: en bok!

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Monika:
  Jag tror att det är jätteviktigt att hitta sin egen röst. Jag tror inte att berättelsen blir trovärdig annars.

  Channal:
  Jag har bara skrivit färdig en. Jag har två andra som jag har börjat på. De är på gång :)
  Kram!

  Nina:
  Alla sätt är nog bra utom de dåliga :)
  Man måste nog skriva på det sätt som fungerar för en själv.

  Du har så rätt i att resultatet är det viktigaste. Helst ett publicerat sådant :D
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Men så skriver ju jag också! Mycket mer spännande då. Sen att jag bara skrivit några sidor spelar väl ingen roll, ähum?

  SvaraRadera
 8. Visst är det mer spännande. Man kan ju till och med överraska sig själv :)

  Allt måste börja med några sidor!

  SvaraRadera