.

.

tisdag 22 januari 2013

I refuseringarnas bakvatten

sitter jag och undrar om jag gör det jag gör i rätt ordning.

Bild hittad här.

Kanske skulle jag ha redigerat manus två färdigt först och skickat iväg det till förlagen innan jag började läsa igenom manus nummer ett ännu en gång. Att vänta på svar från förlag tar ju så oändligt lång tid. Men eftersom jag inte har de rätta svaren jobbar jag vidare som jag gör. Jag är dessutom snart igenom, så det blir nog bra i vilket fall som helst.

Idag behöver vi prata om refuseringar på Debutantbloggen. Det är en värld där tvivel kan växa sig starkare och starkare om man inte förstår hur svårt det är att bli antagen av ett förlag. Man får inte ta det personligt, man måste bara gå vidare tills man lyckas. Dessutom är artikeln i Expressen intressant läsning om hur det börjar gå rundgång i kultursystemet, vilket gör det ännu mer omöjligt att bli antagen som debutant. Vill vi verkligen bara läsa sådant som skrivits av redan kända författare? Det vill inte jag i alla fall, hur trist skulle det vara? Nej, jag tror det är dags för förlagen att tänka om och tänka rätt, annars kommer de små modernare förlagen och egenutgivningen till slut att ta över. Vi människor behöver nytänkande och det innebär också nya författare. Det vore allt för andefattigt i böckernas värld annars. Nej, jag tror inte att debutanter och vardande debutanter är ett utdöende släkte, för vi är envisa och har vårt mål inställt på målgång. Vi är obändiga, vi kommer att hitta en väg!

12 kommentarer:

  1. Gör det du känner fungerar för dig, det finns inget rätt eller fel.
    Jag följer också den intressanta debatten som dyker upp lite här och där. Jag bestämde redan från början att ge ut mina böcker på eget förlag, anlita experter i de delar jag inte behärskar för att kunna ge ut den bästa boken jag kan. Vad skiljer den från de etablerade förlagen? Inte mycket! Och visst, det är enklare att ge ut en bok idag vilket gör att det finns en del dåliga böcker där ute. Men vi måste lita på läsarna att de sållar ut det dåliga, oavsett om det är via egenutgivning eller etabl förlag. Eftersom egenutgivna redan kämpar i motvind måste vi vara extra noga i varje del av processen. Må så gott och lycka <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Precis, det gäller bara att gå på magkänsla och det man känner för mest.
      Det är en viktigt och intressant debatt, särskilt eftersom förlagsvärlden genomgår en stor förändring just nu med e-böcker, nya modernare förlag och en större del av egenutgivning. Jag tror de måste hitta sin plats i allt det nya och hänga med lite mer. Jag håller med om att den som ger ut själv gör sig själv och alla andra som ger ut själva en stor tjänst genom att göra det så proffsigt som möjligt. Som egenutgivare är man en underdog och de brukar ha en stor press på sig att till och med vara bättre än andra för att räknas som lika bra.
      Ha en riktigt härlig fortsatt vecka!
      Kram!

      Radera
  2. Tror också att förlagen måste tänka om lite. Min teori är att många läsare köper böcker av vana. Det jag menar är att de inte vågar pröva något nytt. Man kör sin favoritdeckarförfattare eller böcker som schåsas upp i media som Femtio nyanser av grått. Marknadsföring är oerhört viktigt och Damms förlag har tagit nya vägar och utnyttjat reklamplats på bussar och liknande. Enligt marknadsföringens teorier fungerar vi människor så att vi gärna köper det som hjärnan har blivit bombarderad med för det tolkar den på något sätt som att det är bekant och tryggt. Kända personer har redan gjort sig en profil på marknaden medan debutanterna borde vara dem som behöver extra stöttning i marknadsföringen för att nå ut till allmänheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det blåser nya vindar i förlagsvärlden och det gäller att hänga med om man inte vill hamna på efterkälken. Debutanter är ju de som behöver lite extra skjuts framåt, inte de redan väl etablerade. Jag hoppas på det bästa inför framtiden.

      Radera
  3. Jag har inte läst artiklarna än, men jag håller med dig. Alla förlag måste våga satsa på någonting nytt. Litteraturen blir oerhört enformig. Som det här med deckare som jag bloggade om förra veckan.. alla är stöpta i samma form. Trist!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att förlag måste vara lite vilda och våga lite mer. Det är ju sällan en redan etablerad författare blir en bästsäljare, det är nästan alltid en debutant. Därför borde ju framtiden ligga just i en sådan debutant och om man inte vågar spela kan man heller inte vinna. Utan debutanter blir därför chansen till det där extra och det nya obefintlig och därmed också chansen att hitta en bästsäljare. Verkligen trist!

      Radera
  4. Helt rätt inställning. Ge inte upp!

    SvaraRadera