.

.

måndag 28 januari 2013

När barnet lagt sig


Jag har läst när barnet lagt sig av Michael Nyqvist.

Baksidestexten ser ut så här:
"En dag var vår blå Saab utbytt mot en guldfärgad Ford Fairlaine av sextiofyra års modell. Den svenska lite sura doften hade bytts ut mot en mera plastig amerikansk. Vi var de enda på gatan som hade en amerikanare.

Att sitta i bilen kändes som att vara i en agentfilm. Man kunde skjuta iväg raketer med cigarettändaren och radion såg ut som en polissändare. En dag när jag satt själv bakom ratten och jagade en bov fastnade tutan och det gick inte att få den att tystna. Pappa bar mig, som var livrädd, ut ur bilen och sa att det inte var något som gått sönder. Den sommaren åkte vi iväg i bilen på min viktigaste resa - över alperna, söderut. 

Efter den resan var inget mera sig likt. Det visade sig att ingenting var som det var sagt. Och jag hade ingen aning om varifrån jag kom.


På hösten sålde pappa Forden och köpte en Volvo. Då brydde jag mig inte längre. 

En dag satte jag mig ner och började skriva. 
Jag ville försöka förstå den där luftfärden, när jag sträcks över från en famn till en annan och i den nya famnen får jag ett namn och en adress. 
Och det är nog därför jag har skrivit boken."


Michael Nyqvist är en fantastisk skådespelare som jag beundrar enormt mycket. Men jag känner mig lite kluven inför den här läsupplevelsen. Det känns lite som om man tjuvtittar in i någon annans alldeles privata liv. Ibland så att det känns lite obekvämt. Trots att jag känner igen mig en i berättelsen på många sätt så gör jag det inte alls på andra sätt. Det är onekligen en gripande och välskriven berättelse och varje människa gör sin egen resa här i livet. Men ibland tror jag att människor gör det svårare för sig själva än de behöver. Eller så behöver de verkligen göra det.  I den här boken känner jag inget avslut. Frågorna får liksom aldrig några riktiga svar och det tycker jag är lite sorgligt.

Boken börjar så här:
"Vi åker i den stora Forden, en Ford Fairlane av sextiofyra års sportmodell. I handen håller jag en fallskärmssoldat i hårdplast med linor som är fästa i en sladdrig kamouflagefärgad plastpåse. Jag är fem år, mina föräldrar i framsätet är runt fyrtio."

10 kommentarer:

 1. Jag har inte läst boken... vet inte om jag äör så sugen på den! Igår var vi på bio och så Searching for Sugarman. SÅ BRA!! Se den!!

  KRAM Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, den måste jag försöka se!
   Kram!

   Radera
 2. Jag har inga planer på att läsa den. Men det är alltid kul att läsa vad andra har läst och vad de tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att veta vad andra tycker om olika böcker! Ibland får man lust att läsa och ibland inte : )

   Radera
 3. Jag har läst boken och kände nog precis som du. Den gav mig inte så mycket. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ibland, man kan inte gilla alla böcker.

   Radera
 4. Jag gillar inte honom som skådis och kommer nog inte läsa boken heller. Finns så mycket jag vill läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det finns hur mycket som helst bra att läsa!

   Radera
 5. Jag tycker han är poetisk och skriver vackert, mycket bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att han är poetisk, men den här berättelsen fungerar inte riktigt för mig.

   Radera