.

.

lördag 15 oktober 2011

Mitt maraton

Jag har aldrig tänkt på det på det sättet och ändå är det så logiskt när man tänker på det. När man skriver sitt manus så är det ett maratonlopp. Den första meningen i ett manus är början på ett långt, långt lopp. Men för läsaren måste det sluta med ett explosivt 100-meters lopp. Jag gillar tanken otroligt mycket, för den visar på vilket otroligt jobb som ligger bakom en roman, som sedan ska läsas under en väldigt kort period av läsaren.Jag har inte läst "To kill a mockingbird", men jag vill verkligen göra det nu. För ibland känns det som att man måste skriva en historia som har ett galet tempo och som sätter hjärtat i halsgropen på läsaren. Men om man skriver en vardaglig berättelse, om ett liv som inte innehåller mord och ond bråd död, hur hanterar man det då? Själv tycker jag om berättelser som innehåller en liten gnutta magi mitt i vardagen. En berättelse som man bara kan tycka om och som skapar värme i själen. Om det skulle bli en bästsäljare, eller en publicerad roman överhuvudtaget, det vet jag inte, men det finns ju några sådana guldkorn publicerade redan.

Jag har absolut ingen tid att skriva i helgen. Därför måste jag sitta ner en liten, liten stund för att i alla fall få tanka lite skrivkänsla. I morgon kommer svärföräldrarna från Uppsala för att besöka oss i några dagar. Självklart måste huset då vara  tipptopp snyggt och rent ;)

 Idag har vi haft en fullspäckad dag. En övernattningsgäst till äldsta sonen. En kompis till 7-åringen på besök. En dotter som skulle göras iordning för kalas. Ett besök av möjlig spekulant på husbilen, varav ett av barnet  i den familjen kräktes i husbilen och i trädgården. Allt sker liksom samtidigt och blir smått surrealistiskt. Precis så som livet bör vara för en aspirerande författare :)

Ikväll ska vi dock få sitta i utomhus spa hos närmaste grannen. Mitt i all villervalla kom grannen och bjöd oss på ett glas vin i deras utomjordiska spabad. Där finns discoljus och musik och bubbel och jag vet inte vad? Det är kallt ute och det är det som är det häftiga. Jag ser ännu mer fram emot att få sitta där när snön kommer.

Bilden är lånad från Pool Kungen.

6 kommentarer:

 1. Maraton - är rätta ordet. Och det går inte bara att börja springa utan att ha en viss grundkontition heller.
  Precis som i skrivandet behövs vissa grundkunskaper - som i o för sig kommer vart efter - inte allt på en gång - en kilometer i taget - 1000 ord i taget ... kämpa, kämpa och har roligt under tiden ... sedan kommer målgången - YES! vad skönt:-)
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också de där lugna fina berättelserna som är magiska! Det är de riktigt bra författarna som verkligen lyckas med det (att skriva en berättelse utan enormt hög fart och utan mord och annat :))

  SvaraRadera
 3. Precis så. Rivstart. Så gör jag! :D

  SvaraRadera
 4. Ebba:
  Javisst, den sköna målgången som hägrar någonstans därframme :)
  Kram!

  Trillingnöten:
  Så är det nog, att skriva en vardaglig berättelse med magi i, är inte helt lätt.

  Malin:
  Full fart framåt. Mot målet! :)

  SvaraRadera
 5. Vet inte om jag tycker To kill a mockingbird har magi, men jag missuppfattade säkert. Den boken har väl förvisso magi genom att vara kontroversiell för sin tid och skildra rasism. Tycker helg klart att du ska läsa den, den är bra!

  SvaraRadera
 6. Duktiga Tjejen:
  Kul att höra vad du tycker om boken, det skulle vara spännande att läsa den. Med tanke på tidsbristen i livet, så får den nog hamna på vill-läsa-listan, än så länge :)

  SvaraRadera