.

.

torsdag 18 april 2013

Den sista föreläsningen


Jag har läst Den sista föreläsningen av Randy Pausch.

Boken beskrivs så här:
"Tid är allt du har. Och en dag kanske du upptäcker att du har mindre tid än du tror."

"Med bara några månader kvar att leva höll universitetsprofessorn Randy Pausch sin sista föreläsning. Men istället för att prata om sin hemska sjukdom valde han att inför 400 personer inta scenen med tio armhävningar.

Föreläsningen blev en succé, den lades ut på internet och snart hade miljontals människor världen över sett den. Randys inspirerande och rörande livshistoria blev upptakten till denna bok som har kommit att beröra otroligt många läsare i USA. Men han förde en kamp mot klockan. För att få så mycket tid som möjligt med sin familj utnyttjade Randy sin dagliga cykeltur till att intervjuas via telefon av medförfattaren till boken, journalisten Jeffrey Zaslow.

Den sista föreläsningen kom ut i USA i april 2008 och knappt tre månader senare förlorade Randy Pausch kampen mot cancern. Han blev bara 47 år, men han efterlämnade ett fantastiskt arv - en gripande bok dedikerad till sina tre små barn. Det är en kärleksförklaring till de stora barndomsdrömmarna, föräldrarna och vännerna som stöttar honom, och inte minst en hyllning till hans älskade fru Jai. Också när sorgen finns närvarande är Randy Pausch, trots sin diagnos, en evig optimist och rådgivare.

Randy Pausch delar med sig av sin humor, livsglädje, sorg och intelligens. En bok för alla som vill läsa om livets stora frågor."

Jag tycker att alla ska läsa den här boken av en mängd olika anledningar. Den handlar väldigt mycket om att välja livet, våga gå sin egen väg och att lita på sin egen känsla. Om att alltid jobba hårt och envist för att nå sina drömmar och mål, även om det verkar omöjligt att nå dem ibland. Den handlar om livet bakom sjukdomen, bakom sorgen. För mig är det en påminnelse om livets ändlighet och att inte ta livet på så stort allvar att man inte vågar leva det. Det här är en bok som jag kommer att ta med mig genom livet och gå tillbaka till då och nå när jag behöver påminnas om storheten i att få leva.

Boken börjar så här:
"Jag har ett logistiskt problem.
Även om jag för det mesta är i fantastisk fysisk form har jag tio tumörer i levern och bara några månader kvar att leva."

Om du vill se Randy Pausch sista föreläsning så gör det här, den är väldigt inspirerande.

8 kommentarer:

 1. Bokhandeln nästa för mig! Detta verkar vara precis den bok jag behöver läsa just nu - tack för tipset!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra, hoppas du gillar den lika mycket som jag gör.

   Radera
 2. Jag har sett honom flera gånger, bland annat hos Oprah tror jag. Fantastisk man.

  SvaraRadera
 3. Jag älskade boken och grät och skrattade om vartannat!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Låter himla intressant, man behöver få sig såna där tankeställare ibland..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det verkligen, man får chansen att lära sig genom andra människors svåra upplevelser.

   Radera