.

.

fredag 15 juli 2011

En Dag


Så har då även jag läst En Dag av David Nicholls. Jag måste nog erkänna att jag har fått tänka en stund innan jag ville skriva något om den. Det förs en helt fantastisk dialog i nästan hela boken. Själv använder jag mig inte av så mycket dialog när jag själv skriver, och kanske är det vad som stör berättelsen för mig. Idén om att följa ett par en bestämd dag under 20 år är fantastisk. Jag älskar den typen av berättelser, och ändå når den inte riktigt fram och berör mig förrän i slutet av boken. Jag tycker ändå att den är mycket läsvärd trots mina egna funderingar, för även om det inte blir en sådan lysande läsupplevelse för mig som jag önskade, så är det fortfarande en mycket bra bok. Slutet är precis så bra som jag förväntade mig att hela boken skulle vara. Kanske hade jag bara alldeles för höga förväntningar på en sådan prisad bok.

Boken handlar om ett par som träffas och spenderar den sista natten efter sista skoldagen tillsammans. Sedan följer författaren paret samma dag under 20 år. Jag tycker att man kan känna igen sig i att växa upp och förvandlas från en sorglös ung människa till en äldre och visare modell av samma människa. Hur man ibland gör saker svårare för sig själv än man behöver göra på vägen dit. Man gör krumsprång och hopp som i efterhand känns helt osannolika och onödiga, och ändå är det väl det som är att växa upp. Det som man måste gå igenom för att överhuvudtaget kunna bli visare.

10 kommentarer:

 1. Jag är inte heller så förtjust i dialoger. Varken att skriva eller att läsa. Så då hoppar jag nog över denna bok. Det kommer ju en film gjord efter boken, där är det helt ok med dialoger. Jag får se den istället! :)

  SvaraRadera
 2. Hanna:
  Jag gillade det med din bok. Ibland hör man ju att dialogen är så viktig, jag vet inte jag. Själv tycker jag att det är berättelsen och berättandet som är viktigast.

  Jag tror att det kan bli en fantastisk film av den, jag ska definitivt se den :)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker mycket om dialoger om de är bra.En dag ligger just nu, tillsammans med ett gäng andra böcker, och väntar på mig hos ICA. Ska strax cykla dit!

  SvaraRadera
 4. Å nej, inte en bra bok till... ;)

  Tänk om man ändå hade mer tid och kunde läsa lite fortare, så att man hann med alla böcker man vill läsa.

  SvaraRadera
 5. Jag kan nog inte skriva utan dialog, för mig skulle det bli konstigt. Däremot kom jag bara ett par kapitel i nämnda bok. Ska ta tag i den igen när jag är klar med mitt projekt.

  SvaraRadera
 6. Ville bara titta in och säga hej:). Jag läser alla mina favvobloggar dagligen men kommenterar inte alltid.
  Den här boken har jag också i bokhyllan. Känns som att den kan bli en besvikelse. Jag har inget emot dialoger, men då vill det till att författaren är skicklig på att skriva trovärdigt. Helst ska man uppslukas så av texten att man inte tänker på om det är dialog med eller inte.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Nilla:
  Det ska bli spännande att höra vad du tycker om den.

  Glimraskimra:
  Att kunna läsa fortare skulle vara fantastiskt bra. Tänk vad många böcker man skulle hinna läsa då.

  Åsa:
  Helt utan dialog är kanske inte särskilt vanligt. Lagom är kanske bäst, fast det beror ju mycket på vad det är för typ bok och berättelse.

  Jag är så nyfiken på ditt projekt, när får man veta mer :)

  SvaraRadera
 8. Maria:
  Tiden räcker inte riktigt till just nu, när det är sommar och batterier ska fyllas på inför hösten och vintern och livet ska levas fullt ut :)

  Det är faktiskt det som är så konstigt med den här boken. Han skriver dialog mycket bra men det fångar och berör mig ändå inte lika mycket som jag förväntade mig att den här boken skulle göra. Jag uppslukas helt enkelt inte. Fast andra verkar ha en helt annan åsikt så det kan definitivt bli så för dig.

  Hoppas att du har en riktigt skön och avkopplande sommar.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Jag köpte den i London men jag har inte vågat läsa den ännu. Är rädd att jag har för höga förväntningar på den. Så den får vila ett litet tag. ;) Men någon gång under sommaren ska jag läsa den och se vad jag tycker. :)

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 10. Det ska bli intressant att höra vad du tycker om den :)
  Kram!

  SvaraRadera