.

.

fredag 4 februari 2011

Uppdrag märkliga saker

Så var det då uppdrag märkliga saker som jag fick av Nina. Det var inte helt lätt då vi är så tråkiga att vi inte har några märkliga saker. Trodde jag! Så kom jag på den här lilla saken. Det är ett litet krus som är ca 8 cm högt. Ser inte mycket ut för världen. Näst yngsta sonen fick den i doppresent. Så vad är det då? Jo, det är ett litet parfymkrus från forntida Grekland. Den är inte så värdefull som man kan tro, jag hittade två liknande till salu på Crafoord auktioner. Den är värd ungefär femhundra kronor men det är en väldigt speciell känsla att hålla i något så gammalt.

Hur hamnade den hos oss kan man ju undra? Makens morfar var rektor och hängiven latinare. Dessutom mycket intresserad av utgrävningar och gamla saker. Han var med vid en utgrävning i Grekland på 50-talet och fick då med sig denna lilla sak hem. Tyvärr har vi glömt historien och vet in hur och varför han fick en sådan gammal sak med sig. Historien berättades för oss på sonens dopdag, då var makens morfar död, så den berättades istället av makens mormor. Det vi har är en illa översatt beskrivning av detta krus från någon italiensk expert i ämnet. Fast på nätet har jag hittat en bättre beskrivning av kruset. Det är ett parfymkrus som kallas Aryballos och den användes av män och ofta av tävlande atleter som ville dölja stanken av svett. Parfymen användes också i bad. Den kunde bäras i ett band vid vristen eller hängde på en krok på väggen.

Man får väl säga att det var en ganska annorlunda doppresent i alla fall. Sonen är måttligt intresserad än så länge :) Själv tycker jag att det är rätt coolt!


Jag skickar utmaningen vidare till Life is like a box of chocolates, Pennelinas Ordbruk och Perny leker vuxen. De tror jag kan ha någon kul sak att visa upp.

7 kommentarer:

 1. Fantastiskt:-)
  Så roligt när man inte tror att man har ngn märklig o udda sak men sen börjar man tänka:-)

  SvaraRadera
 2. Okej, spännande utmaning. Tycker kruset var fint :) jag har sett denna utmaning cirkulera ett tag och och flinat lite för mig själv inför att möjligen själv bli utmanad för här är frågan VILKEN konstig sak jag ska välja :D

  Kanske ska göra ett tema framöver, veckans konstiga sak :D

  SvaraRadera
 3. Vilken kul sak att få i doppresent! Mycket annorlunda! Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Så det tror du, ja... ;-) Jag får ta och se efter... ha ha

  Kramar från mig :-D

  SvaraRadera
 5. Vilken häftig sak!! Det är verkligen nåt att ta vara på och vårda ömt :) Nu måste jag fundera på en märklig sak som vi har! :)

  SvaraRadera
 6. Kul att se mitt lilla uppdrag sprida sig:). Jag tror att alla har någon märklig eller udda grej hemma om de bara letar lite. Spännande med ett så gammalt krus!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Ebba:
  Visst är det :)
  Jag var helt säker på att jag inte hade något som var märkligt hemma hos mig.

  Perny:
  Det blir spännande att se din märkliga sak. Det låter som du har många :)

  Kim:
  Annorlunda är kul :)
  Kram!

  Pennelina:
  Något märkligt kan du säkert rota fram :)
  Kramar!

  Trillingnöten:
  Den vårdas på bästa sätt :)
  Ska bli kul att se vad du har för någon märklig sak :)

  Maria E:
  Kul idé det där! Det finns en del märkliga saker runt om hos folk :)
  Det är en speciell känsla att hålla i något som är så gammalt. Tanken vandrar gärna iväg :)
  Kram!

  SvaraRadera