.

.

onsdag 2 juni 2010

Det går långsamt

Det går långsamt men det går framåt. Det är verkligen helt annorlunda att läsa manus på papper. Känslan är mer som att läsa en bok. Jag ser texten på ett helt nytt sätt och jag ser fel som jag inte sett på datorskärmen. Det är fortfarande bara jag som läst hela berättelsen. Nu när det är så nära ett färdigt manus så känns det bra men jag är ändå livrädd. Tänk om ingen gillar den. Tänk om jag läst den så många gånger att jag inte kan se hur dålig den är och det värsta av allt tänk om den inte berör alls. Oavsett hur det är så finns det inte längre någon återvändo. Snart är det dags för ris, ros eller något däremellan. Den här berättelsen fanns i mitt huvud och krävde att få komma ut. Så här är vi nu. Nu är det bara att köra.

Att våga är att förlora fotfästet en stund. Att inte våga är att förlora sig själv. Soren Aabye Kirkegaard

12 kommentarer:

 1. Oj vad spännande! Ska du skicka till en lektör nu? Vem i så fall?

  Visst är det så vansinnigt häftigt och skrämmande när manuset är klart, och man är så stolt över sig själv för att man har skrivit och kämpat! Samtidigt känns det så tomt och en saknad efter personerna man skapat tycker jag infann sig när jag var klar med mitt förra manus.

  Lycka till nu, så får vi hoppas att vi ser din bok snart i en butik nära dig. :D

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Nina: Jag tror inte jag skickar till lektör. Det är en helt obeskrivlig känsla. Det är så mycket stolthet, rädsla, glädje och en massa andra känslor. Det är magiskt. Ett rus.
  Jag hoppas också få se en bok av det :)

  Hur går det med ditt manus?

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Förstår att det är både spännande och nervöst...men jag tror detta kommer att sluta i en bok! =)

  Kramar
  Adela

  SvaraRadera
 4. Adela: Det är en helt overklig känsla att det är så nära nu. Tack för att du tror på mig, jag hoppas också att det blir en bok :)

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Det man skriver kanske inte förändrar hela världen, men det är troligt att man kan förändra någons liv till det bättre - om inta annat så ens eget, då skrivandet medför en massa insikter! Resten brukar jag ta som bonus :-D
  Jag tror på dig!

  Många kramar från Pennelina

  SvaraRadera
 6. Oh, vad spännande det är att följa dig och ditt manus. Jag är oxå snart där att jag ska skriva ut manuset på papper och läsa igenom det igen. Jag ska skriva mycket i sommar och jag längtar tills jag kan ta mig den tiden.

  Lycka till

  kramkram

  SvaraRadera
 7. "Ibland måste man göra saker som man är rädd för, annars är man inte en människa utan bara en liten lort!"
  Astrid Lindgren

  Modigt med manus. Me like.

  SvaraRadera
 8. Pennelina: Precis så är det. Det ger så mycket i mitt eget liv att få skriva. Om någon annan kommer att gilla det så är det en stor bonus. Tack för att du tror på mig.

  Kramar!

  Cattis: Tack! Jag tycker också att det är spännande att följa andra som skriver. Hela processen är så intressant. Man lär sig hela tiden nya saker.

  Lycka till med skrivandet i sommar :)

  Kramar!

  Tutt: Absolut!
  Nu är det bara resten kvar :)

  SvaraRadera
 9. Härligt! Bra jobbat! Jag läser nyfiket lösryckta meningar och tänker "Majgull Axelsson..." (en ny Majgull är alla förläggares dröm att hitta).

  Helt rätt att skriva ut och kolla och korr-a. Det blir en del vändor innan man är redo att skicka in (och det tycker jag man är skyldig både sig själv och redaktören som kommer att provläsa några sidor för att avgöra om förlaget vill ta detta vidare - din absoluta guldstandard är det som gäller!).

  Två tips till 'nästa vända':
  1)Otroligt banalt, men effektivt - jag fick detta tips av en mycket bra litterär agent: Gör mariginalerna bredare så att det är mindre text på varje sida. Förlagen gillar det. Lättare att läsa. Hjälper dem att föreställa sig detta som en bok. Och vips blev manuset mycket längre! Jag skriver med höger- och vänstermariginalerna 5,5 cm och topp och botten 3,5.

  2) Nästa gång du "tvättat" hela manus så att du är rätt nöjd/utmattad på gränsen till nervsammanbrott: Låt et vila helt i minst 4 veckor. När du sedan kollar över det igen kommer det som inte fungerar att stå ut som eldskrift och då är det "bara" att fixa det innan du ckickar in. Den där frånkopplingsprocessen är urviktig för att du ska kunna se texten objektivt.

  Kram!

  SvaraRadera
 10. Amanda:
  Vad kul att du tittar in hos mig. Din kommentar fick hjärtat att slå fortare och göra glädjeskutt. "Gobsmacked" var det första ord som ploppade upp i hjärnan och det var precis vad jag kände när jag läste din kommentar.

  Jag rodnar vid jämförelsen av Majgull Axelsson. Jag tycker att Aprilhäxan var en av de bästa böcker jag läst men har aldrig ens tänkt tanken att jag skulle skriva som hon.

  Jag vet inte hur du kunde läsa något av texten men du är den första som kommenterat den så det kändes konstigt men bra. Med den jämförelsen kan man väl inte känna sig annat än nöjd :)

  Tusen tack för dina tips. Det är så generöst att du delar med dig av dina erfarenheter. Som nybörjare behövs alla tips man kan få. Jag ska använda mig av allihop och så hoppas jag att det gör skillnad så att jag kan hålla min guldstandard :)

  Det största problemet är ju det där att vara objektiv för att man ska kunna bedömma när det är tillräckligt bra. Det ska bli riktigt spännande att använda dina tips och se vad som händer.

  Tack igen för så uppmuntrande ord och tips : D

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Vad spännande Anneli, med ett nära på färdigt manus. Jag tror på dig!

  SvaraRadera
 12. Jenny: Tack, det är så skönt med alla som stöttar och uppmuntrar :)

  SvaraRadera