.

.

måndag 9 december 2013

Svart skugga


Jag har läst Svart skugga av Ida Axelsson. Ännu en fantastisk bok från Litet förlag med en framsida man gärna vill hålla i och känna på.

Boken beskrivs så här:

"Vi har alla ett förflutet. Frågan är hur det påverkar - och hur vi låter det påverka - oss.

Tidig gryningsmorgon vaknar Damir Skatzlic till en makaber syn. Kvinnokroppen som hittas hängd från brofästet, över terrasstrapporna i centrala Helsingborg visar sig vara den folkkära lokalkändisen Katarina Johansson. När polisen kommer till platsen möter Damir sin barndomsvän Linn Wide som utreder fallet. 

Damir vet inte vad som var mest otippat, den döda kvinnan eller att Linn Wide var tillbaka efter så många år av tystnad. Kommer han nu få svar på varför Linn valde att lämna Helsingborg och honom? Varför hon aldrig svarade på hans telefonsamtal eller brev?

Det blir en rivstart på jobbet för Linn Wide men utredningen kring Katarinas död går trögt. Precis som varje historia, har varje människa två sidor. En man visar upp för omvärlden och en man döljer på insidan. För Linn är det en balans mellan ljus och mörker. Kommer hon någonsin att bli fri om hon fortsätter blunda för den mörka sidan inom henne? När hon förstår att hennes egen historia har legat i den döda kvinnans händer går arbetet främst ut på att dölja spåren som sammankopplar henne med Katarina Johansson. Samtidigt måste hon vara professionell och lösa gåtan varför Katarina är död? Och varför på en så offentlig plats?"

Berättelsen utspelar sig i Helsingborg, min hemstad, vilket gör den extra intressant för mig. Det är en mycket spännande historia som gör att man inte kan sluta läsa. En kvinnlig polis, med ett dolt förflutet som jagar henne och ett plågsamt förhållande bakom sig, flyttar från Stockholm tillbaka till sin hemstad Helsingborg. Det är inte bara spänningen som gör den här boken så bra, det är de mänskliga frågeställningarna. Hur mycket i våra liv handlar om egen vilja och hur mycket handlar om yttre omständigheter? Eller slumpen? Är alla människor tillräckligt starka för att ta sig igenom svårigheter eller är det ofrånkomligt att vissa faller för att inte kunna ta sig tillbaka upp?

Boken börjar så här:
""Nu fick det kallblodiga svinet vad han förtjänat." Minnesbilden från matbutiken angriper henne igen. Hon stannar till, plågar sig igenom händelsen ytterligare en gång." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar